کد خبر : 550425 تاریخ : ۱۴۰۲ دوشنبه ۹ بهمن - 15:55
از مسابقه تلویزیونی شعر فجر تا افزایش مبلغ جایزه در نشست خبری جشنواره شعر فجر از افزایش مبلغ جایزه به ۲۵۰ میلیون تومان برای فرد برگزیده خبر داده شد. همچنین اعلام شد مسابقه تلویزیونی شعر فجر از تلویزیون پخش خواهد شد.

نوآوران آنلاین- به گزارش ایسنا، علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در نشست خبری هجدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر که امروز (دوشنبه، ۹ بهمن) در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد در سخنانی با اشاره به اینکه جشنواره شعر فجر به همت و ابتکار علیرضا قزوه سامان پیدا کرده و او بعد از ۱۷ دوره دبیری این جشنواره را به عهده گرفته است، گفت: چه  بسا هدف برگزارکنندگان از این کار این بوده که جشنواره شعر فجر دوباره با تغییرات و تحولاتی آغاز شود تا در دوره‌های بعدی با شتاب بیشتری ادامه پیدا کند. 

 او در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: چیزی که شعر را بین ما ایرانیان برجسته می‌کند، زبان مشترک‌مان است که یک خاطره تاریخی مشترک به وجود آورده و به همین ترتیب به‌عنوان هنر اول کشورمان مطرح شده است. در این دوره از جشنواره مانند دوره گذشته تجلیل از یکی از پیشکسوتان را خواهیم داشت؛  در دوره گذشته از قادر طهماسبی تجلیل کردیم و امسال از حجت‌الاسلام زکریا اخلاقی تجلیل خواهیم کرد. 

مسابقه تلویزیونی شعر فجر در ایام ماه رمضان

علیرضا قزوه دبیر هجدهمن دوره جشنواره شعر فجر  نیز با تأکید بر اینکه شعر هنر اول ما ایرانی‌هاست، گفت: سرمایه اولیه ما شعر است، ما را در جهان با شعر و عرفان‌مان می‌شناسند. هویت و سرمایه ملی ما شعر است. حافظ، سعدی، خیام و مولوی بزرگان ما هستند. جشنواره شعر فجر سال‌ها بعد از جشنواره فیلم فجر و در دوران وزارت آقای صفارهرندی به منصه‌ظهور رسید. در دوره اول از شاعران بزرگی چون اخوان ثالث، قیصر امین‌پور، بیژن ترقی و طاهره صفارزاده تجلیل و تقدیر شد و بعد همین‌طور جلو آمدیم و به دوره هجدهم رسیده‌ایم.

  او با اشاره به تغییراتی که در جشنواره شعر فجر امسال شاهدش هستیم، گفت:  در کنار محافل امسال شاهد رقابت جدی شرکت‌کنندگان در مسابقه تلویزیونی خواهیم بود؛  ۶۴ نفر در ۸ گروه وارد رقابت می‌شوند که ابتدا قرار بود در ۱۰ شب پخش شود اما در آخرین جلسات با توجه به استقبال از این برنامه در ۳۰‌ شب در ایام ماه مبارک رمضان شرکت‌کنندگان به میدان می‌آیند  و با این شکل و شمایل شعر را بیشتر به خانه مردم می‌بریم، مردم را در معرض شعر می‌گذاریم و  شعر به سبد زندگی مردم وارد می‌شود. یوسفعلی میرشکاک، محمدکاظم کاظمی، ناصر فیض و محمدمهدی سیار جزو داوران این مسابقه هستند. در کنار این افراد چهره‌ها و اندیشمندانی را داریم که منتقد آثار هستند ولی رای نمی‌دهند اما راجع‌به آثار نظر می‌دهند. هر ۳ شب یک نفر از این رویداد برگزیده می‌شود و در پایان ۸ نفر برگزیده با هم رقابت می‌کنند. جوایز اصلی این بخش ۲۰۰ و ۱۰۰ میلیون تومان است و جوایز دیگری هم در نظر گرفته شده است. در کشوری که یک خواننده برای یک قطعه ۵۰۰ میلیون تومان می‌گیرد، چرا یک شاعر جوان بااستعداد پس از یک رقابت نیمی از آن را نگیرد؟

قزوه ادامه داد: ما شاعران سیمرغ را آفریدیم و حالا اهالی سینما آن را برداشته و استفاده می‌کنند؛ حلال‌شان باشد. به همین دلیل ما سرو را به عنوان نماد آزادگی انتخاب کردیم. شاعران آزاده و صبورند و بیشترین تلاش را برای هنر می‌کنند. ما سعی می‌کنیم امسال به نماد سرو برگردیم. در این شب‌ها از همه شاعرانی که از بین ما رفته‌اند یاد می‌کنیم.

او افزود: مسابقه تلویزیونی را در ۳۰ استان و ۳۳ شهر خواهیم داشت و در این رقابت ۸ شاعر برگزیده استان‌ها با هم رقابت می‌کنند و این برنامه‌ها از شبکه‌های استانی کل کشور پخش می‌شود. در این رقابت چیزی نزدیک به ۲۰۰۰ شاعر در تمام کشور درگیر این رویداد هستند و این‌گونه تنور ادبیات و شعر را گرم نگه می‌دارند.

 حامد محقق، دبیر اجرایی جشنواره نیز در سخنانی به آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره شعر فجر در بخش کتاب اشاره کرد و گفت: در بخش درباره شعر ۲۸۹ عنوان، در بخش شعر بزرگسال ۱۹۱۳ عنوان کتاب (به تفکیک در بخش شعر نو ۸۶۶  اثر، در بخش شعر  محاوره ۵۰ اثر و در بخش کلاسیک ۹۹۷ اثر)، در بخش کودک و نوجوان ۴۲۴ عنوان کتاب و در مجموع ۲۶۲۶ عنوان اثر ارسال شده است که بعد از داوری و ارزیابی ۲۳ نامزد به مرحله نهایی راه پیدا کردند.

  او در ادامه به تفکیک درباره ناشران، بزرگ‌ترین و کوچک‌ترین فرد شرکت‌کننده،  بانوان شرکت‌کننده و شرکت‌کنندگان به تفکیک استان‌های کشور توضیح داد.

جشنواره با آشتی برگزار می‌شود

 علیرضا قزوه در بخش دیگری از نشست درباره وضعیت شعر و این‌که آیا جشنواره بعد از ۱۸ دوره به بلوغ رسیده است یا خیر، گفت: شعر ما رشد زیادی  داشته و شعر ما توان و پتانسیل بالایی دارد اما خوب معرفی نمی‌شود.

 او افزود: حوزه هنری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  و صدا و سیما وظایف خود را به درستی انجام می‌دهند؛ البته ممکن است کوتاهی‌هایی باشد و حتی ممکن است این کوتاهی به عمد باشد اما در بچه‌های ارشاد و حوزه هنری صداقتی می‌بینم که می‌خواهند کاری انجام دهند. البته برخی هستند که می‌خواهند جلو کار را بگیرند و فضا را مسموم کنند که مثلا نروید با جمهوری اسلامی کار کنید اما همان‌ها برای شاعران کاری نمی‌کنند.  برخی اشکالات وجود دارد و شعر معرفی نمی‌شود، بعضی قهر کرده‌اند اما ما در آشتی جشنواره‌ها  را برگزار می‌کنیم و بدون در نظر داشتن دیدگاه به شعریت اثر احترام می‌گذاریم. می‌توانم قسم بخورم جشنواره سالمی برگزار می‌شود.  وضعیت راضی‌کننده نیست و امیدواریم به وضعیت خوب برسیم. همه گناهان تقصیر ما نیست.
  

 این شاعر درباره حضور شاعران منتقد نیز گفت:  داوران این جشنواره به داوری و امتیاز انتخاب شده‌اند و  به عدالت مشهورند، ممکن است خودشان با شعر انقلاب شناخته  نشوند، ما به میزان تعهد و نماز و ریش امتیاز ندادیم، شعریت و منتقد بودن در نظر ما بود و این داوران در دانشگاه کرسی دارند و نظرات همراه با دیدگاه‌های علمی بوده است. 

علی رمضانی هم درباره میزان جوایز با تأکید بر این‌که توصیه‌ای برای نداشتن برگزیده نداشته‌اند، گفت:  میزان جوایز جشنواره افزایش یافته است و ۲۵۰ میلیون تومان به فرد برگزیده و ۷۵ میلیون نیز  به شایسته تقدیر اهدا می‌شود.