کد خبر : 465067 تاریخ : ۱۴۰۱ شنبه ۱۲ شهريور - 20:23
توسعه صادرات غیرنفتی؛ راهکاری برای رفع کسری بودجه احمد پورفلاح / مشاور عالی رئیس اتاق ایران

نوآوران آنلاین- بر کسی پوشیده نیست که دولت ها در کشور ما در زمینه کاهش تاثیرات سوء تحریم ها چندان موفق نبودند و تحریم ها بیش از آن چه انتظار می رفت در اقتصاد ایران و معیشت مردم کشورمان تاثیرگذار بودند.

در واقع باید گفت سوء تدبیر موجب شد تا کشور اکنون در وضعیتی قرار گیرد که به هر سو حرکت می کنیم، تحریم همچون مانعی بر سر راه ما قرار دارد؛ به طوری که اکنون در زمینه کسری بودجه می توان به کاهش درآمدهای نفتی ناشی از کاهش صادرات این محصول اشاره کرد.

در سال هایی که امکان فروش نفت برای کشورمان مهیا بود، کسری بودجه کمتری را شاهد بودیم، اما اکنون که صادرات نفت کاهش یافته است مشکلاتی از جهت تامین منابع مالی برای کشور ایجاد شده است و نتیجه آن را در کسری بودجه شاهد هستیم.

در شرایط کنونی یکی از مهم ترین اقداماتی که دولت باید انجام دهد تسهیل امر صادرات است تا از این طریق بتوانیم درآمد مناسبی برای کشور کسب کنیم و از عهده تأمین هزینه ها برآییم. متأسفانه در زمینه دخل و خرج طی سال های اخیر بسیار دچار مشکل شدیم؛ چرا که هزینه ها بالا رفت و در عین حال درآمدها کاهش یافت. در چنین شرایطی کسری بودجه عارض شد و مشکلاتی را ایجاد کرد.

کسری بودجه ایجاد شده تا حد زیادی نتیجه عدم توجه به وضعیت اقتصادی کشور است و بخشی نیز به تحریم ها بازمی‌گردد. البته نمی توان گفت نقش تحریم ها در این زمینه بسیار پررنگ و اساسی بوده است. برای نمونه می توان به تحریم های نفتی کشورمان اشاره کنیم که میزان فروش نفت را کاهش داده است. علت این که کاهش صادرات نفت موجب کسری بودجه شده است را می توان وابستگی بیش از اندازه اقتصاد ایران به نفت و درآمدهای نفتی دانست.

اقتصاد ایران مدت های زیادی است که روی درآمدهای نفتی حساب ویژه ای باز کرده است و درآمدهای حاصل از صادرات نفت نیز تا سال های متمادی بخش قابل توجهی از منابع مالی کشور را تشکیل می دادند. به همین دلیل و با توجه به این که اکنون تحریم های نفتی علیه کشورمان اعمال شده است طبیعتاً از میزان درآمدها کاسته شده و مشکلاتی گریبان اقتصاد را گرفته است که نتیجه آن را در رفاه جامعه نیز می توانیم به طور محسوس و مشهود ببینیم.

باید مدت ها قبل مسؤولان کشور به این امر توجه داشتند که اگر امکان فروش نفت وجود نداشته باشد باید برای تامین هزینه ها چه کنیم. در وضعیتی که امکان فروش نفت وجود ندارد بهترین و معقولانه ترین سیاست این است که روابط و مناسبات تجاری را با دیگر کشورها تقویت کنیم و بتوانیم تولیدات کشورمان را از طریق صادرات به دیگر کشورها برسانیم.

متاسفانه در دولت قبل آن طور که انتظار می رفت دولت موفق به برقراری روابط با دیگر کشورها نبود و نتوانست صادرات غیرنفتی را توسعه دهد. در نتیجه شرایط مالی کشور در شرایط سختی قرار گرفت و اکنون نیز تبعات آن را شاهد هستیم. درواقع باید تاکید کرد که دولت زمینه های لازم برای توسعه روابط تجاری با دیگر کشورها را فراهم کند. در حال حاضر تنها امیدمان برای کسب درآمد همین توسعه صادرات غیرنفتی است و باید در این راستا دولتمردان تمهیداتی بیاندیشند.

برای توسعه صادرات غیرنفتی نیاز به تولیدات با کیفیتی داریم. به همین منظور باید بخش های تولیدی و صنعتی را به گونه ای تقویت کنیم که تولیدات آن ها در آن سوی مرزهای کشورمان خواهان داشته باشد و بتوانیم بخشی از بازار دیگر کشورها را به محصولات ایرانی اختصاص دهیم. اگر کالاهای ایرانی با کیفیت مناسبی دست مصرف کنندگان خارجی برسد، می توانیم امید به درآمدزایی از طریق توسعه صادرات غیرنفتی داشته باشیم و به جایگاه اقتصادی خوبی دست یابیم و از شدت کسری بودجه موجود در کشور بکاهیم.