کد خبر : 80842 تاریخ : ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۵ مهر - 16:06
فروکش بحران کردستان عراق بحرانی که مسعود بارزانی در صدد ایجاد آن بود فروکش کرد اما خاموش نشده است و احتمال شعله ور شدن آن بسیار است.

نوآوران آنلاین- بحرانی که مسعود بارزانی در صدد ایجاد آن بود فروکش کرد اما خاموش نشده است و احتمال شعله ور شدن آن بسیار است، آزادی کرکوک را شاید بتوان پیش زمینه آزادی کردستان عراق از دست بارزانی دانست.

کردستان عراق که بر اساس قانون اساسی این کشور شرایط خودمختاری دارد، با تحریکاتی که از سوی رژیم اسرائیل و آمریکا صورت گرفت دست به برگزاری همه پرسی جدایی زد و البته آنگونه که مسعود بارزانی این همه پرسی را برگزار کرد، اکثریت مردم کردستان عراق به جدایی رأی دادند اما اخبار و گزارشهای موثقی منتشر شد که در اجرای همه پرسی تقلب و تخلف بسیار بود.

مقامات اقلیم کردستان عراق چند ماه پیش از برگزاری همه پرسی در این باره اطلاع رسانی کرده بودند، واکنش های منطقه ای و بین المللی به این تصمیم مسعود بارزانی منفی بود، کشورهای همسایه این استان عراق، همه مخالفت خود را اعلام کردند و حتی گفتند که در صورت برگزاری همه پرسی روابط خود را با اقیلم کردستان عراق قطع خواهند کرد تا بارزانی تحت فشار قرار گرفته و از تصمیم خود منصرف شود.

فشارهای سیاسی دولت مرکزی، ترکیه، ایران و مواضع دیگر کشورهای دنیا و حتی سازمان ملل که مخالف تجزیه عراق بودند، تأثیری بر تصمیم مسعود بارزانی نگذاشت و او در زمان مقرر همه پرسی را برگزار کرد.

پس از آن که بارزانی گام نخست را برای تجزیه برداشت، فشارهای سیاسی هم افزایش یافت و حتی به تهدید نظامی هم کشیده شد.

دولت مرکزی عراق که از همان ابتدای طرح همه پرسی جدایی در اقلیم کردستان عراق به شدت مخالف بود، به خاطر درگیری با گروه های تروریستی وهابی در عراق امکان رسیدگی جدی تر به این موضوع را نداشت.

اما با اصرارهای بی منطق و غیر قانونی مسعود بارزانی مجبور به واکنش نظانی محدود شد تا بتواند مناطقی که متعلق به اقلیم کردستان عراق نیست از نیروهای بارزانی پس بگیرد.

کرکوک یکی از آن شهرها و مناطقی است که پس از حمله داعش به عراق در اشغال پیشمرگ های کردستان این کشور قرار داشت، چشم طمع مسعود بارزانی به این مناطق نفت خیز باعث شد تا او از این شهر چشم پوشی نکند.

در هر حال دولت مرکزی عراق، سرانجام نسبت به اقدامات بارزانی اقدام جدی انجام داد و با اعزام نیروهای ارتش خود به کرکوک این شهر را با کمترین درگیری از دست نیروهای مسعود بارزانی پس گرفت.

عملیات محدود و کم حجم ارتش عراق با کمترین بهره گیری از حشد الشعبی و دوری نیروهای کرد پیشمرگه از درگیری با ارتش دولت مرکزی نشان می دهد آنها تمایلی به جنگ و درگیری با دولت خود ندارند.

علاوه بر این، کم فروغی اقبال مسعود بارزانی را در میان مردم و نیروهای پیشمرگه کردستان عراق نشان می دهد.

بر اساس اطلاع و اخبار موثق از شرایط حاکم بر کردستان عراق، مردم این منطقه علیرغم برگزاری همه پرسی، تمایلی به تصمیم مسعود بارزانی ندارند و حتی گزارش های موثقی وجود دارد که پس از برگزاری رفراندوم عده اندکی از مردم کردستان عراق به شادمانی پرداخته اند.

اگر دولت مرکزی عراق حتی در شرایط جنگ با داعش و تروریست های تکفیری، هشدار و واکنش جدی به رفتار مسعود بارزانی نشان می داد، او جرأت و جسارت برگزاری همه پرسی را هم پیدا نمی کرد و تنش تا این اندازه پیچیده تر نمی گشت.

اکنون مسعود بارزانی باید پی به جدیت و قاطعیت دولت مرکزی عراق برده باشد، امکان دارد در صورت اصرار او بر جدایی از عراق، دولت مرکزی تصمیم سخت تری برای جلوگیری از این اتفاق خطرناک برای منطقه بگیرد و مجبور شود نیروهای ارتش و حشدالشعبی را برای آزاد سازی کردستان عراق از دست بارزانی ها بسیج کند.

به نظر هم نمی رسد که مردم کردستان عراق آنگونه که بارزانی انتظار دارد از او حمایت و دفاع کنند. مردم این منطقه به خوبی می دانند که با وجود دولت مرکزی قوی و قدرتمند است که آنها هم در امنیت و آسایش خواهند بود.