کد خبر : 80402 تاریخ : ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۴ مهر - 00:03
فریدون مجلسی در گفت‌و‌گو با نوآوران: مواضع دلواپسان داخلی درخصوص برجام، بازی در زمین رقیب است سخنان جمعه شب ترامپ درخصوص برجام را می‌توان ادامه سیاست‌های خصمانه و البته غیرمنطقی و نسنجیده رئیس‌جمهور این کشور درخصوص جمهوری اسلامی ایران دانست.

نوآوران آنلاین- نکته جالبی که بلافاصله پس از سخنرانی ترامپ شاهد بودیم، واکنش‌های سیاستمداران کشورهای مختلف بیش از مقامات کشورمان بود که این را می‌توان از برکات برجام دانست. حال این سؤال مطرح است که با وجود واکنش‌های مثبت رهبران سیاسی جهان نسبت به برنامه جامع توافق هسته‌ای چرا دلواپسان داخلی در زمین رقیب و همسو با دشمن بازی و چنین اعلام می‌کنند که برجام باید از بین برود و توجیه‌شان این است که در قالب برجام امتیازات بسیاری را داده‌ایم. این در حالی است که برجام، برنامه‌ای برد ـ برد و تنها راهکار خروج از تحریم‌ها و تنش‌های موجود به شمار می‌آید.
در همین خصوص به گفت‌و‌گو با فریدون مجلسی، دیپلمات سابق پرداختیم که مشورح آن تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.
  دلواپسان داخلی همواره ناخواسته درخصوص برجام همسو با ترامپ و رژیم‌صهیونیستی عمل می‌کنند و سعی دارند این‌طور جلوه دهند که ایران با امضای برنامه جامع هسته‌ای امتیازات بسیاری را از دست داده است. به نظر شما در شرایط کنونی ضرورت مرجح دانستن مصالح ملی بر منافع شخصی و جناحی تا چه حد احساس می‌شود؟
برخی دیدگاه‌های دلواپسان داخلی درخصوص برجام بسیار تأسف‌بار است. به جرأت می‌توان گفت هیچ عملی برای اسرائیل و عربستان سعودی و کسانی که در راه توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران سنگ‌اندازی می‌کنند از دیدگاه‌های مخرب این دلواپسان بدون منطق تأثیرگذارتر نبوده است. آن‌ها اعتقاد دارند که ایران در برجام امتیازات زیادی را از دست داده است. در حالی‌که این نوع کلی‌گویی‌ها عاقلانه نیست و غیرمنطقی است. چرا تاکنون امتیازات از دست رفته ایران را برنمی‌شمرند که چه امتیازاتی را از دست داده‌ایم و فقط مدام می‌گویند هزینه داده‌ایم و درحقیقت این‌ها در زمین رقیب بازی می‌کنند. خوشبختانه درایت تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران موجب شد گره کور پرونده هسته‌ای که بیش از یک دهه طول کشید، باز شود. در دوران تحریم ما با مشکلات مالی بسیاری مواجه و حتی مجبور بودیم در شرایطی که قیمت نفت بالا بود و صدها هزار دلار نصیب اقتصاد کشورمان شد، این پول را صرف واردات مواد اولیه و مصرفی کنیم. از این رو می‌توان گفت تنها برنامه‌ای که می‌توانست ایران را از تجزیه و جنگ و سقوط حفظ نماید، برجام بود. آن هم در شرایطی که منطقه با بحران ناامنی مواجه بود ایران موفق به حفظ کشور و برقراری امنیت شد. برجام این فرصت را ایجاد کرد که دنیا با دیپلماسی عاقلانه ایران مواجه شود و کشورها داوری و قضاوت‌شان را تغییر دهند و کسانی که نقشه تجزیه این کشور را در سر می‌پروراندند فرصتی برای این‌که به فکر تجاوز به ایران باشند، نیابند.  خوشبختانه برخورداری دستگاه دیپلماسی کشورمان از حضور سیاستمداران واقع بین و منطقی در جریان مذاکرات موجب شد تا بسیاری از مشکلات رفع شود. به برکت برجام ایران هراسی از بین رفت و چهره واقعی ایران در نظر جهانیان مشخص شد. امروز ترامپ رئیس جمهور امریکا اعلام می‌کند که برجام بدترین قراردادی است که در طول تاریخ امضا کرد‌ه‌اند و اعلام می‌کند که سرش کلاه رفته است. این نشان از آن دارد که برجام قراردادی برد ـ برد است و ایران امتیازی از دست نداده است.
  بلافاصله پس از صحبت‌های ترامپ شاهد بودیم بیش و پیش از این‌که مقامات جمهوری اسلامی ایران نسبت به این مواضع واکنش نشان دهند، مقامات سیاسی سایر کشورها به‌ویژه کشورهای اروپایی نسبت به تداوم سیاست‌های نسنجیده ترامپ اعلام موضع کردند و سیاستی جدا از ترامپ را درخصوص پرونده هسته‌ای ایران در پیش گرفتند. به نظر شما در چنین شرایطی اتخاذ سیاست‌های خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران ‌به انزوای بیشتر ترامپ در جامعه بین‌الملل منجر نخواهد شد؟
دفاع مقامات سایر کشورها از برجام نتیجه تلاش‌های دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در آن مقطع زمانی مذاکرات است. واکنش‌های سیاستمداران شرقی و غربی را می‌توان نتیجه پیروی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای از عقلانیت و همچنین نتیجه اعتدال و احترام به حقوق سایر ملت‌ها دانست. ترامپ امروز مورد انتقاد بسیاری از سیاستمداران شرقی و غربی قرار گرفته است. این دفاع از برجام توسط مقامات مختلف کشورهای اروپایی و حتی مقامات بزرگ آمریکایی همچون معاون رئیس‌جمهور پیشین این کشور و یا حتی رهبرانی از حزب جمهوری‌خواه امریکا در برابر سخنان غیرمنطقی ترامپ درخصوص برجام صورت گرفته است. اکنون کشوری که خود تروریست‌پرور است فعالیت گروه‌های تروریستی در منطقه را به گردن ایران می‌اندازد. رفتار نسنجیده ترامپ بیش از هر چیز موجب آسیب به حیثیت و اعتبار دیپلماسی امریکا می‌رساند.
 ترامپ در ادامه سیاست‌های ناپخته اشاره کرد که برجام را لغو نمی‌کنیم و تسلیم شد اما دوباره اعلام کرد که این برنامه جامع توافق هسته‌ای نیاز به مذاکره مجدد و اصلاح برخی قوانین دارد این در حالی است که برجام قابل مذاکره نیست. شما این رفتار ترامپ را چطور ارزیابی می‌نمایید؟
این اعلام نظر ترامپ نشان از عقب‌نشینی او دارد. او ابتدا چنین عنوان می‌کرد که قصد پاره کردن برجام را دارد اما درنهایت تحت تاثیر فشارهای خارجی و حتی داخلی تسلیم شد و موضعش را به مذاکره مجدد تغییر داد که این امر نشان از آن دارد که برجام برنامه جامعی است و طرفین ملزم به پایبندی به آن هستند. از سوی دیگر مشکلات قانونی در داخل امریکا اجازه نمی‌داد که ترامپ که تنها یکی از طرفین برجام است آن را پاره کند. درخصوص بحث مذاکره مجدد نیز باید بگوییم که برجام قراردادی میان ایران و امریکا نیست و چندجانبه و غیرقابل مذاکره است.