کد خبر : 46000 تاریخ : ۱۳۹۶ دوشنبه ۳ مهر - 00:02
شیرزاد در گفت‌و‌گو با نوآوران تأکید کرد: تأمین منافع جریان اصلاحات در صورت ائتلاف؛ ثمره توجه به تحزب در کشور «در انتخابات سال ۹۸ ائتلاف نمی‌کنیم و با پرچم اصلاحات وارد می‌شویم»؛ این جمله‌ای بود که چندی پیش به نقل از دکتر محمدرضا عارف، رئیس شورای عالی اصلاح‌طلبان بر روی خروجی خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری قرار گرفت.

نوآوران آنلاین- از آن پس شاهد گمانه‌زنی‌ها و واکنش‌های بسیاری در این خصوص بودیم. برخی چنین تحلیل کردند که جریان اصلاحات برای انتخابات سال 98 مجلس شورای اسلامی با اعتدال‌گرایان ائتلاف نخواهد کرد و برخی دیگر اظهار نظر در این خصوص را به زمان انتخابات و حاکم بودن فضای انتخابات در عرصه سیاسی کشور موکول کردند. اما نکته‌ای که در این میان باید مورد توجه قرار گیرد این است که متأسفانه طی سال‌های اخیر شاهد به بی‌توجهی به احزاب بودیم و در هر حالت وجود و فعالیت احزاب قوی کشور را به سمتی پیش می‌برد که شاهد برگزاری انتخابات خوب خواهیم بود. گسترش فعالیت احزاب در هر کشوری یکی از مصادیق بارز حاکم بودن دموکراسی به شمار می‌آید.
در همین خصوص به گفت‌و‌گو با دکتر احمد شیرزاد، نماینده مجلس ششم پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.
  اخیرا مسائلی درخصوص ائتلاف اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی مطرح شده است. به نظر شما برای انتخابات 98 شاهد ائتلاف اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان خواهیم بود؟
در حال حاضر اظهارنظر در این خصوص خیلی زود است. البته در این زمینه گمانه‌زنی‌های بسیاری مطرح است اما زمان مشخص می‌کند که این ائتلاف صورت خواهد گرفت یا خیر. این‌ گمانه‌زنی‌ها و به استقبال انتخابات رفتن باوجود این‌که دو سال زمان باقی مانده است، جز این‌که سوء‌تفاهم‌هایی ایجاد کند نتیجه دیگری ندارد. بیش از دو سال فاصله زمانی تا انتخابات داریم و در بهمن 98 باید به اظهارنظر در این خصوص بپردازیم چراکه در شرایط کنونی فضای ذهنی جامعه برای ورود به مسائل مربوط به انتخابات آماده نیست. درست است در برخی از شهرستان‌ها ممکن است کاندیداها از حالا دورخیز داشته باشند اما شرایط جامعه ایران بسیار متحول است. نکته‌ای که احزاب باید در نظر داشته باشند این است که در شرایط کنونی احزاب باید به فعالیت‌های تشکیلاتی و برقراری نظم در درون جریان بپردازند و ارکان‌شان را پابرجا و دفاتر استانی‌شان را مرتب کنند تا زمان انتخابات بتوانند ستادهای قوی و فعالی داشته باشند. ورود زودهنگام به این بحث‌ها سوء‌تفاهم‌ها را دامن خواهد زد.
 برخی چنین تصور می‌کنند این‌که دکتر عارف اعلام کرده بودند ممکن است برای انتخابات 98 مجلس شورای اسلامی اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان ائتلاف نمی‌کنند ریشه در عملکرد نامناسب فراکسیون امید دارد. شما در این خصوص چه نظری دارید؟
بهتر بود دکتر عارف در این خصوص که اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان ائتلاف می‌کنند یا خیر وارد مسائل نشوند. ائتلاف اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان به شرایط زمان انتخابات بستگی دارد. هم امکان ائتلاف وجود دارد و هم عدم ائتلاف. طبیعتاً احزاب سیاسی قدرتمند نیاز به ائتلاف نخواهند داشت. از این رو اعتقاد دارم که برای اظهارنظر درخصوص ائتلاف زود است البته می‌توان عملکرد گذشته را آسیب‌شناسی کرد و به بررسی مشکلات موجود پرداخت.
 ائتلاف به این دلیل است که در ایران احزاب قوی وجود ندارد و همین عدم توجه به تحزب در سیاست کشور ما موجب شده که برخی از جریان‌ها به ائتلاف روی آورند. تا چه حد ضروری می‌دانید که به‌ویژه در دولت تدبیر و امید توجه به احزاب بیشتر شود و شاهد فعالیت‌های جدی‌تر آن‌ها باشیم؟
متأسفانه احزاب در ایران شکل نگرفته‌اند و قوی نشده‌اند و شاهد فعالیت قوی و منظم‌شان نیستیم اما اگر احزاب کاملاً موفق و فعالی نیز در کشور داشتیم ممکن است این ائتلاف در برخی موارد زمانی ضروری باشد. طبیعی است برای انتخابات ریاست‌جمهوری یک گرایش عمده سیاسی می‌تواند یک کاندیدا داشته باشد نه چند کاندیدا به ویژه‌ این تجربه را در عملکرد اشتباه اصولگرایان در انتخابات 92 به خاطر داریم که وقتی از یک جریان سیاسی چندین کاندیدا اعلام نامزدی می‌کنند شکست‌شان بدیهی خواهد بود. از این رو طبیعی است که چاره‌ای جز ائتلاف نخواهیم داشت حتی اگر احزاب قوی نیز داشته باشیم اما برای انتخابات مجلس حتی با وجود احزاب قوی احتیاج به اتحاد و هماهنگی داریم و نباید با ارائه لیست‌های متعدد و متنوع به پیروزی جریان حریف کمک کرد. از این رو بحث ضرورت اتحاد و ائتلاف درون‌جبهه‌ای اصلاحات و در وهله بعد با اعتدال‌گرایان فرصتی سیاسی و ضرورتی انکارناپذیر است؛ البته هرچه احزاب قوی‌تر باشند این ائتلاف می‌تواند منافع جریان اصلاحات را بهتر تأمین نماید. در شرایط کنونی بهتر است که احزاب به سازوکار تشکیلاتی خود بپردازند و عملکرد گذشته خود را نقد و نقاط ضعف و قوت را بیابند. همچنین ارگان‌های تشکیلاتی‌شان را ساماندهی و سعی کنند که در عین تحلیل‌های درست از مسائل روز، برنامه‌های مدونی نیز برای حضور در صحنه سیاسی داشته باشند. همچنین شناخت خوبی از نیازها و خواست‌ها و انتظارات جامعه داشته باشند.

 

خبرنگار: آرزو قادری