کد خبر : 267270 تاریخ : ۱۴۰۰ سه شنبه ۲۴ فروردين - 20:41
نوآوران در گفت‌و‌گو با یک جامعه شناس بررسی کرد مواجهه با اختلالات روانی گسترده در پساکرونا یکی از مهم ترین تأثیرات سوئی که کرونا به دنبال داشته مشکلات و اختلالات روانی است. شرایط کنونی طبیعی نیست و قطعاً این وضعیت، تبعاتی همچون گسترش اختلالات روانی را به دنبال خواهد داشت.

نوآوران آنلاین- در حال حاضر مسؤولان موظف هستند شرایط رفاهی مناسبی برای مردم ایجاد کنند تا حداقل شرایط اقتصادی فشارهای سنگینی به مردم وارد نکنند، اما برعکس شرایط کنونی به گونه ای است که از یک سو کرونا و بحث سلامت جسمی و از دیگر سو نیز شرایط مالی و اقتصادی خانواده ها موجب شده تا مردم تحت فشار قرار گیرند و نتوانند از عهده رفع مشکلات برآیند.

در این حالت قطعاً اختلالات روانی به طور خاموش رشد می کنند و در نهایت به شکلی خطرناک بروز می یابند.

در همین خصوص به گفت و گو با دکتر امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه پرداختیم.

قرایی مقدم طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران اظهار داشت: طی یک سال اخیر و به ویژه ماه های اخیر که کرونا وضعیت سختی را برای مردم ایجاد کرده آسیب های روحی و روانی شدیدی به افراد وارد شده است و واقعاً خانواده ها تحت فشارهای سنگینی هستند؛ در حالی که اگر شرایط کنترل می شد تا این اندازه وضعیت روحی افراد آشفته نمی شد.

وی افزود: افراد جامعه از یک سو به دلیل ترس از این که ممکن است کرونا بگیرند بسیار می ترسند و از دیگر سو نیز چاره ای جز خروج از منزل ندارند و این دو عامل موجب شده تا به شدت افراد آسیب ببینند و دچار اختلالات روانی شوند. بسیاری از مردم در حال حاضر متاسفانه گرفتار اختلال افسردگی شده اند و افکار آشفته و مشوش شان اجازه نمی دهد که به راحتی به امور زندگی بپردازند.   

این جامعه شناس با بیان این که مشکلات روانی در حال حاضر در جامعه بسیار گسترش یافته اند، عنوان کرد: اختلالات روانی وقتی در جامعه ای گسترش یابد، افراد در انجام امور موفق نخواهند بود و در بسیاری از بخش ها با مشکل مواجه خواهیم شد. در جامعه ای که مردمانش از نظر روحی در فشار باشند و افسردگی به طور رایجی وجود داشته باشد نمی توان انتظار رشد و پیشرفت و حرکت رو به جلو داشت.

قرایی مقدم ادامه داد: متاسفانه کرونا مشکلات روانی گسترده ای به دنبال داشت و عدم کنترل آن وضع را بحرانی تر کرد. به گونه ای که اکنون باید به فکر این باشیم که در پساکرونا با تعداد بسیاری از افرادی مواجه شویم که مشکل روحی دارند.

وی معتقد است در حال حاضر باید از یک سو تلاش شود تا این ویروس کنترل شود و شهرها از حالت قرمز و خطرناک درآیند و خطر مرگ و میر کاهش یابد و از دیگر سو نیز از نظر روانی نیز باید ترتیبی اتخاذ شود تا مشاوران و روان شناسان مجرب اقدام به ارائه خدمات مشاوره ای مناسب به مردم کنند و تا حدی مشکلات روانی مردم کاهش یابد. در غیر این صورت باید برای مواجهه با موجی از مشکلات روانی در پساکرونا آماده شویم.

این جامعه شناس همچنین به مشکلات ناشی از بروز وسواس فکری ـ عملی در دوران کرونا اشاره کرد و گفت: یکی از آسیب های دیگری که طی این مدت مردم را تهدید می کند وسواس هایی است که با آن مواجه اند. طبیعتاً تعداد دفعاتی که افراد اقدام به شست و شو و ضدعفونی دست های شان طی یک سال اخیر کرده اند موجب شده تا این روند به یک عادت تبدیل شود که اگر ترک کنند موجب آزارهای روحی افراد شود.

قرایی مقدم تأکید کرد: این طور که به نظر می رسد در پساکرونا با اختلالات روحی بسیاری مواجه خواهیم بود و باید برای جلوگیری از بروز این وضعیت از هم اکنون اقدام کنیم. وضعیت روحی جامعه در شرایط مناسبی قرار ندارد. در حال حاضر علاوه بر کرونا مشکلات اقتصادی نیز افزایش یافته اند و این نیز خود به عامل مهمی در ایجاد شرایط سخت روانی برای مردم تبدیل شده است.

وی گفت: اقشار ضعیف جامعه شرایط سختی را سپری می کنند و در چنین وضعیتی مشکلات روحی گسترده تر می شوند و باید به تناسب این وضعیت تصمیمات جدیدی توسط مسؤولان در زمینه ارائه خدمات مشاوره ای اتخاذ شود. مردم نیز باید تا حد امکان با رعایت پروتکل ها روند ضعیف شدن کرونا و نابودی آن را سرعت بخشند تا هر چه سریع تر از این وضعیت رهایی یابیم و بیش از شاهد مرگ عزیزان مام نباشیم.