کد خبر : 265995 تاریخ : ۱۳۹۹ چهارشنبه ۲۹ بهمن - 21:46
از ویروس جهش‌یافته کووید ۱۹ چه می‌دانیم؟ پژوهشگران می‌گویند تمام ویروس‌ها جهش پیدا می‌کنند و کرونا هم مستثنی نیست. بیشتر مواقع تغییر ویروس یا بی‌تأثیر است یا سرایت آن را بیشتر می‌کند یا این که گونه جدید به تدریج از بین می‌رود و در مواقعی هم ممکن است خطرناک‌تر شود.

نوآوران آنلاین- توجه کارشناسان فعلاً متوجه تعداد اندکی از گونه‌های جدید ویروس کرونا است:
   ۱) یک سویه در بریتانیا که به نوع غالب در این کشور تبدیل شده است و در بیش از ۵۰ کشور دیگر نیز پخش شده است.
   ۲) یک سویه در آفریقای جنوبی که در حداقل ۲۰ کشور دیگر نیز یافت شده است، از جمله در بریتانیا.

یک سویه جدید در برزیل  
   چند روز پیش “پروفسور شارون پیکاک”، رئیس برنامه نظارت ژنتیکی بریتانیا پیش‌بینی کرد: «ویروس جهش یافته کرونا که برای اولین بار در کنت در جنوب شرق این کشور یافت شد، می‌تواند به گونه غالب این ویروس در جهان تبدیل شود ».
   این ویروس جهش یافته کرونا اولین بار در سپتامبر سال ۲۰۲۰ در جنوب شرقی بریتانیا در منطقه کنت شناسایی شد و شیوع سریع آن در ماه‌های بعدی باعث شد این کشور محدودیت‌های تازه‌ای را اعمال کند.
   تصور می‌شود که گونه‌های انگلیسی، آفریقای جنوبی و برزیلی شاید سرعت انتقال بسیار بیشتری دارند میزان ابتلاء به آن بیشتر از انواع دیگر ویروس است.
   پروتئین “اسپایک” هر سه نوع دچار تغییر شده است، یعنی آن بخشی از ویروس که به سلول‌های انسان متصل می‌شود.
   به همین خاطر، به نظر می‌رسد که این گونه‌ها راحت‌تر سلول‌های بدن را آلوده می‌کنند و شیوع پیدا می‌کنند.

ویروس جدید کنت چه مشخصاتی دارد؟
   ویروس موسوم به "کنت" اولین بار در ماه سپتامبر سال گذشته (۲۰۲۰) در جنوب بریتانیا مشاهده شد و دلیل اصلی یافتن آن هم افزایش تعداد تست‌های مثبت کرونا در آن زمان در لندن، جنوب شرق و شرق انگلستان بود.
سه عامل باعث جلب توجه به این گونه جدید ویروس شد:
   ۱) به سرعت در حال جایگزینی انواع دیگر ویروس است.
   ۲) به سرعت در حال جایگزینی انواع دیگر ویروس است
   ۳) جهش‌هایی دارد که بر بخشی از ویروس که می‌تواند مهم باشد، تأثیر می‌گذارد.
   برخی از این جهش‌ها قبلاً در آزمایشگاه برای افزایش توان ویروس در آلودگی سلول‌ها نشان داده شده است.
   تمامی این عوامل باعث ایجاد نوعی ویروس شده است که می‌تواند به آسانی منتشر شود.
   به هرحال به گفته متخصصان تاکنون شواهدی مبنی بر خطرناک تر بودن این ویروس به دست نیامده است.
   یک سال پیش بود که دنیا از وجود ویروس کووید ۱۹ مطلع شده و اولین موراد بیماری در یک بازار فروش حیوانات زنده در شهر ووهان چین مشاهده شد.
   از آن زمان تا کنون، ویروس تقریباً هر ماه دست کم دو جهش داشته است. اگر ویروس امروز را با ویروس اولیه در ووهان چین مقایسه کنیم، دست کم ۲۵ جهش با یکدیگر تفاوت دارند.

آیا واکسن‌ها همچنان مؤثر خواهند بود؟
   واکسن‌های فعلی طبیعتاً بر اساس گونه‌های قدیمی‌تر ویروس طراحی شده‌اند؛ اما دانشمندان اطمینان دارند که در برابر گونه‌های جدیدتر نیز می‌توانند بالقوه مؤثر باشند؛ هر چند که شاید تأثیر آن ها کمتر باشد. آزمایش‌هایی برای بررسی این مسأله در جریان است.
   البته واکسن به بدن یاد می‌دهد که به بخش‌های مختلف ویروس حمله کند، نه فقط به این قسمت‌های پروتئین اسپایک.
   در آینده ممکن است انواع متفاوت دیگری پدیدار شوند.
حتی در بدترین حالت هم می‌توان این واکسن‌ها را باز طراحی و تغییر داد تا مؤثرتر از قبل شوند. کاری که به گفته کارشناسان در صورت نیاز ظرف چند هفته یا چند ماه قابل انجام است.
   به طور مثال در حال حاضر واکسن آنفلوآنزا هر سال تغییر داده می‌شود تا در برابر انواع جدید ویروس آنفلوآنزا مؤثر باشد و این اتفاق ممکن است برای واکسن‌های کووید – ۱۹ نیز بیافتد.

آیا ویروس‌های جهش یافته خطرناکترند؟
   در حال حاضر هیچ مدرکی که نشان دهد بیماری ناشی از این گونه‌ها شدیدتر است وجود ندارد؛ اما سرعت بیشتر سرایت آن ها باعث می‌شود در صورت رعایت نکردن مسائل بهداشتی آمار مبتلایان به سرعت بالا رود و به همان نسبت درصد باعث افزایش خطر مرگ و میر خواهد شد.
   کنترل مسافران ورودی، اجباری کردن آزمایش تشخیص کرونا برای مسافران و قرنطینه از جمله اقداماتی است که برای کنترل شیوع ویروس‌های جهش یافته در کشورهای مختلف به اجراء گذاشته شده است.
   به همین دلیل به گفته کارشناسان کارهایی نظیر شستن دست‌ها، حفظ فاصله با دیگران و پوشاندن دهان و بینی همچنان به جلوگیری از ابتلاء کمک بزرگی خواهد کرد.