کد خبر : 265086 تاریخ : ۱۳۹۹ جمعه ۲۶ دي - 04:13
تأثیر متابولیسم در بروز افسردگی منبع: ساینس الرت / ترجمه: روزنامه نوآوران

نوآوران آنلاین- محققان دانشكده پزشكي دانشگاه كاليفرنيا "سن ديگو" با همكاري دانشمندان هلندي دريافتند كه متابوليت هاي خاص (مولكول هاي كوچك حاصل از فرآيند متابوليسم) ممكن است شاخص هاي پيش بيني كننده براي افراد در معرض ابتلا به اختلال افسردگي مكرر باشد.

دکتر "روبرت ناویاوکس" پزشک اطفال و استاد دانشکده پزشکی UC "سن دیگو" گفت: شواهدی یافت شده که نشان می دهد یک رابطه مستقیم میان میتوکندری و بروز افسردگی وجود دارد. این یک مطالعه کوچک است، اما برای اولین بار نشان دهنده پتانسیل استفاده از نشانگرهای متابولیکی به عنوان شاخص های بالینی پیش بینی کننده بیماران با بیشترین خطر و خطر کم تر برای دوره های عودکننده علائم عمده افسردگی است.

اختلال افسردگی (به صورت غیر عادی) نوعی اختلال خلقی است که با علائم مختلفی همراه است: احساس غم یا ناامیدی، عصبانیت یا سرخوردگی، از دست دادن علاقه، اختلالات خواب، اضطراب، کندی فکر یا دشواری تفکر، افکار خودکشی و مشکلات جسمی مانند کمر درد یا سردرد.

اختلال افسردگی(MDD)  یکی از شایع ترین بیماری های روانی در ایالات متحده است که شیوع آن در طول زندگی 20.6 درصد تخمین زده می شود؛ به این معنی که از هر پنج آمریکایی یک نفر در طول زندگی خود حداقل یک قسمت را تجربه خواهد کرد. برای بیمارانی که اختلال افسردگی دارند، خطر عود طی پنج سال تا 80 درصد بیشتر است.

دکتر "ناویاوکس" و همکارانش در هلند 68 نفر (45 زن، 23 مرد) مبتلا به اختلال افسردگی را که در دوران بهبودی از افسردگی بودند، انتخاب کردند. پس از جمع آوری خون از بیمارانی که در دوره بهبودی بودند، بیماران به مدت دو سال و نیم به صورت آینده نگر پیگیری شدند.  

نتایج نشان داد که یک علامت متابولیکی که در هنگام بهبود بیماران یافت شده است، می تواند پیش بینی کند که در آینده احتمال بازگشت اختلال افسردگی در کدام بیماران بیشتر است. دقت این پیش بینی بیش از 90 درصد بود. تجزیه و تحلیل ها نشان داد که آن ها به انواع خاصی از لیپیدها (چربی هایی که شامل ایکوزانوئیدها و اسفنگولیپیدها هستند) و پورین ها تعلق دارند.

پورین ها از مولکول هایی مانند ATP و ADP ساخته می شوند که عمده ترین مواد شیمیایی مورد استفاده برای ذخیره انرژی در سلول ها هستند، اما همچنین در ارتباطات سلول های تحت استرس، معروف به "سیگنالینگ پورینرژیک" نقش دارند.

محققان دریافتند که در افراد مبتلا به اختلال افسردگی، تغییر در متابولیت های خاص در شش مسیر متابولیکی مشخص شده منجر به تغییرات اساسی در فعالیت های مهم سلولی می شود.

 

جمعه ۱۵ ژانویه ۲۰۲۱

(برابر با ۲۶ دی ۱۳۹۹)