کد خبر : 264685 تاریخ : ۱۳۹۹ جمعه ۱۲ دي - 17:57
نوآوران در گفت‌و‌گو با کارشناسان بررسی کرد صعود عجیب قیمت ها در سایه فرمول جدید بهای خودرو نگاهی به قیمت برخی خودروها طی روزهای اخیر به خوبی گواه افزایش قیمت این محصول است. پیش تر یکی از علل اصلی افزایش قیمت خودرو، بالا بودن هزینه های تولید در نتیجه گرانی مواد اولیه و نرخ بالای دلار بود، اما اکنون که تقریباً بازار ارز تا حدی به دور از نوسانات شدید قیمتی به سر می برد، افزایش قیمت ها در حوزه های وابسته به آن همچون صنعت خودرو عجیب است.

انتظار می رفت که قیمت خودرو ثابت باقی بماند و این چنین رشد نیابد.

در برخی خودروها حتی تا افزایش قیمت 20 میلیونی طی یک روز را شاهد هستیم که این امر موجب عدم تمایل به خرید می شود.

در همین خصوص به گفت و گو با دو تن از کارشناسان حوزه خودرو پرداختیم.

 

مسؤولان نسبت به گرانی ها حساس باشند

امیرحسن کاکایی، عضو هیأت علمی دانشگاه و یکی از کارشناسان حوزه خودرو  طی گفت و گویی با خبرنگار روزنامه نوآوران با اشاره به افزایش قیمت ها در بازار خودرو اظهار داشت: بازار خودرو همواره با فراز و نشیب های بسیاری مواجه بوده است و این بازار ثبات کمتری را به خود دیده است. اخیراً تا حدی شاهد آرامش در حوزه خودرو بودیم، اما اکنون مجدد قیمت ها یک شَبه افزایش یافت؛ به طوری که در برخی محصولات ساخت داخل همچون پراید و 206 شاهد افزایش 10 الی 15 میلیونی بودیم. این افزایش قیمت توسط کارخانه صورت گرفته است و به تبع آن شاهد جهش قیمتی در بازار نیز خواهیم بود.

وی ادامه داد: گاهی اوقات قیمت ها در بازار افزایش می یابند که به طور معمول دلالان نقش برجسته ای در وقوع آن داشته اند، اما برخی مواقع نیز خودرو توسط خودروساز داخلی افزایش قیمت را تجربه می کند. در حال حاضر مورد دوم یعنی افزایش قیمت ها توسط تولیدکنندگان صورت گرفته است.

این عضو هیأت علمی دانشگاه با بیان این که در حال حاضر شورای رقابت فرمول جدید برای قیمتگذاری خودروها مقرر کرده است، گفت: بر اساس این مصوبه جدید، خودروسازان می توانند قیمت محصولاتی که افزایش 50 درصدی در تولید آن ها داشته اند را افزایش دهند. به همین دلیل اکنون شاهد افزایش قیمت ها هستیم. در حقیقت می توان علت اصلی بالا رفتن قیمت ها را فرمول جدید قیمتگذاری دانست.

کاکایی تأکید کرد: در حال حاضر هیچ گرانی در بازار ایران بی تاثیر بر سایر بخش ها نخواهد بود و گرانی خودرو نیز قطعاً تاثیراتی به دنبال خواهد داشت و شرایط سخت تر خواهد شد. از این رو ضروری است که مسؤولان نسبت به گرانی ها حساس باشند و اجازه ندهند وضع از این بدتر شود.

 

از بین رفتن تعادل میان عرضه و تقاضای خودرو

در ادامه فربد زاوه، دیگر کارشناس حوزه خودرو به خبرنگار نوآوران گفت: قیمت خودرو طی ماه ها و سال های اخیر بسیار افزایش داشته است و هر بار علل متفاوتی همچون نوسانات ارزی موجب گرانی در این حوزه بوده اند، اما اکنون اوضاع کمی متفاوت است و افزایش قیمت ایجاد شده نتیجه نحوه قیمتگذاری جدید است که به موجب آن خودروسازان قادر به افزایش قیمت هستند.

وی افزود: هر چه قیمت خودرو افزایش یابد به دنبال آن قدرت خرید مردم و در نهایت تقاضا برای خرید نیز کاهش می یابد. به این ترتیب تعادل میان عرضه و تقاضا از بین می رود و مشکلاتی ایجاد خواهد شد.

این کارشناس حوزه خودرو معتقد است که باید روش دیگری برای قیمتگذاری خودرو در نظر گرفته شود و تعیین کننده قیمت ها قدرت خرید مردم و شرایط اقتصادی جامعه باشد نه این که هر چه یک محصولی تولیدش بیشتر باشد، امکان عرضه به قیمت بالاتری را داشته باشد. افزایش قیمت وقتی با کاهش خرید مصرف کننده مواجه می شود زمینه ساز رکود عمیق می شود؛ این در حالی است که بازارهای مختلف اقتصاد ایران اکنون نیاز به تحرک برای خروج از رکود دارند.

زاوه با بیان این که خودرو یک کالای مصرفی است و باید با قیمت مناسبی در اختیار مردم قرار گیرد، مطرح کرد: طی سال های اخیر قیمت ها در این حوزه به گونه ای صعودی بوده است که برخی افراد به چشم سرمایه به خودرو نگریستند و همین امر موجب شد دلالی و واسطه گری در این بازار صورت گیرد و قیمت ها بدون هیچ دلیلی افزایش یابند. درواقع باید گفت این عده سودجو تلاش می کنند تا قیمت ها رشد بیشتری یابند تا آن ها بتوانند سود بیشتری کسب کنند. در چنین شرایطی باید هر گونه تغییر قیمت سنجیده و پس از کار کارشناسی شده باشد؛ به ویژه این که اگر توسط تولیدکنندگان این افزایش قیمت صورت گیرد.