کد خبر : 264598 تاریخ : ۱۳۹۹ دوشنبه ۸ دي - 18:02
مهدی تقوی در گفت و گو با نوآوران تأکید کرد: ضرورت اصلاح توزیع یارانه ها در بودجه 1400 در همه اقتصادهای دنیا رفاه عمومی یکی از مهم ترین اولویت هایی است که دولتمردان دنبال می کنند و به تناسب این اهمیت، تلاش های بسیاری در این راستا صورت می گیرد که معیشت مناسبی برای مردم فراهم کنند. در کشور ما همواره همه دولت ها بر ضرورت ساماندهی وضعیت اقتصادی مردم تاکید کرده اند، اما مردم همچنان در وضعیت سخت اقتصادی به سر می برند . علت این امر را می توان نبود مدیریت کارآمد و دلسوزانه در کشور دانست.

نوآوران آنلاین- نبود مدیریت کارآمد و عدم تعهد برخی مسؤولان، ریشه اصلی بروز مشکلات اقتصادی کنونی است. متاسفانه کشور ما اکنون در داخل با مشکلات بسیاری مواجه است که بارتاب آن را در زندگی مردم شاهد هستیم.

باید هر چه سریع تر اقدامات عملی در زمینه ایجاد شرایط رفاهی مناسب فراهم شود تا مردم بتوانند روزهای خوبی را تجربه کنند. یکی از این تمهیدات باید رسیدگی به وضعیت هزینه های کشور باشد و با مدیریت صحیح بتوانیم از مقطع سخت کنونی عبور کنیم.

در همین خصوص به گفت و گو با دکتر مهدی تقوی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه پرداختیم.

تقوی طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران سیاست پرداخت یارانه ها را اشتباه دانست و گفت: پرداخت یارانه به مردم فی نفسه امری مطلوب و شایسته است، اما اگر این سیاست به افزایش مشکلات دامن بزند باید متوقف شود. زمانی که چندین سال پیش این طرح اجرایی شد، طی ماه های نخست برخی اقشار ضعیف قدرت خریدشان افزایش یافت اما این شرایط دوام نداشت و بعد از چند ماه شاهد جهش یکباره قیمت در همه زمینه ها بودیم؛ به گونه ای که تورم چندین برابری را تجربه کردیم و در نهایت تاثیر این یارانه نقدی که در اختیار مردم قرار گرفت از بین رفت. حتی در بسیاری از موارد شاهد بروز مشکلات معیشتی جدی برای اقشار آسیب پذیر و کم درآمد بودیم؛ چرا که افزایش قیمت ها در عین این که میزان درآمد آن ها ثابت باقی مانده بود فشار سنگینی را به آن ها وارد ساخت و قدرت خریدشان به شدت افت کرد.

وی ادامه داد: طرح پرداخت یارانه نقدی به مردم در حالی تصویب و اجرا شد که هدف اصلی از آن را ایجاد عدالت و کمک های مالی و حمایتی به مردم عنوان کردند، اما آن چه در عمل اتفاق افتاد کاملاً برعکس بود و رشد قیمت ها رفاه نسبی که پیش از اجرای این طرح در کشورمان وجود داشت را از بین برد. در حال حاضر قیمت ها به قدری افزایش یافته اند که رفاه عمومی تحت تاثیر قرار گرفته است و مردم دیگر زندگی راحت و آرامی را تجربه نمی کنند.

این اقتصاددان با ابراز تأسف از اجرای سیاست های غلط در کشورمان اظهار داشت: متاسفانه در برخی موارد تصمیمات اتخاذ شده از سوی مسؤولان به گونه ای است که آرامش و ثبات اقتصادی را از بین می برد و مردم را در شرایط واقعاً اسفباری قرار می دهد. باید این سیاست ها اصلاح شوند؛ چرا که دیگر مردم توان تحمل گرانی بیش از این را ندارند. وضعیت واقعاً دشوار است و سوء مدیریت این حالت را رقم زده است.

تقوی یکی از مهم ترین موضوعات در حوزه اقتصاد کشور را معیشت مردم عنوان کرد و گفت: همه سیاست ها و طرح های اقتصادی باید در جهت تامین نیازهای مردم و ایجاد شرایط مطلوب و رفاه در جامعه باشد. همه مسؤولان باید یک هدف اصلی یعنی ایجاد ثبات اقتصادی برای بهبود وضعیت زندگی مردم را دنبال کنند و اولویت همه تصمیمات شان زندگی و اقتصاد مردم باشد.

وی تأکید کرد: مسؤولان می توانند بدون توجه به تحریم های خارجی به گونه ای در داخل سیاستگذاری کنند که همه امور در مسیر بهبود قرار گیرد و ضمن این که از رکود خارج شویم، موفق به اجرای صحیح سیاست ها و طرح های اقتصادی باشیم. نباید تحریم ها را بهانه سوء مدیریت داخلی قرار دهیم. باید اذعان داشت که مسؤولان در برخی موارد کم کاری داشتند و نتوانستند رسالت شان را به خوبی انجام دهند. به همین جهت امروزه مردم ما گرفتار انبوهی از مشکلات اقتصادی هستند که معیشت شان را تهدید می کند و اجازه نمی دهد روی خوش ببینند.

این عضو هیات علمی دانشگاه در پایان عنوان کرد: بودجه ای که برای سال آینده تدوین شده است، علاوه بر این که موجبات گسترش رکود عمیق تر را فراهم می کند به افزایش گرانی ها و بالا رفتن قیمت ها نیز دامن می زند. به همین جهت باید تدابیر مناسب برای تغییر در این لایحه صورت گیرد. افزون بر این در زمینه پرداخت یارانه ها نیز باید بر این نکته تأکید کرد که دولت بهتر است سیاست های حمایتی مناسبی برای کمک به مردم بیاندیشد نه این که پرداخت های نقدی که هیچ ارزشی ندارند را ادامه دهد. ارزش ریالی مبلغ یارانه ها به قدری در برابر کاهش ارزش پول ملی کاهش یافته است که با آن عملاً هیچ کالای ضروری نمی توان خرید. از این رو بهتر است در زمینه پرداخت یارانه ها نیز شاهد تغییراتی در بودجه سال آینده باشیم.