کد خبر : 252045 تاریخ : ۱۳۹۹ پنج شنبه ۲۷ شهريور - 22:25
افزایش خطر بیماری های کلیوی در بازماندگان جراحی قلب منبع: مدیکال اکسپرس / ترجمه: روزنامه نوآوران

نوآوران آنلاین- بر اساس تحقیقات جدید انجام شده توسط متخصصان اطفال دانشگاه آلبرتا، نوزادانی که طی ماه اول زندگی جراحی نجات بخشی برای مشکلات مادرزادی قلب انجام می دهند در طول زندگی با خطر بیماری مزمن کلیه و فشار خون بالا مواجه خواهند بود.

کاترین مورگان، دانشیار و مدیر بخش موقت نفرولوژی کودکان در دانشکده پزشکی و دندانپزشکی آلبرتا گفت: ما می دانیم که کلیه ها مانند همه اعضای بدن باید یک عمر دوام داشته باشند.

وی افزود: بیشتر كودكانی كه به عنوان نوزاد تحت عمل جراحی قلب قرار گرفته اند مدت زیادی زنده می مانند. بنابراین ما باید بررسی كنیم كه آسیب كلیه در این مدت مهم برای كل زندگی آن ها به چه معناست. این تعداد بسیار قابل توجه و نگران کننده بود و از نظر تفکر در مورد پیگیری برای ما واقعاً مهم است.

محققان 58 بازمانده از عمل جراحی قلب شش ساله را در بیمارستان کودکان "استولری ادمونتون" و بیمارستان کودکان مونترال بررسی کردند.

17 درصد کودکانی که جراحی قلب داشتند، مبتلا به بیماری مزمن کلیه شدند و 30 درصد از بازماندگان نیز فشار خون بالا داشتند.

در مطالعه دوم، محققان دریافتند که فقط یک سوم از بازماندگان جراحی قلب ارزیابی عملکرد کلیه خود را در شش سال اول زندگی انجام داده اند.

"اندرو مکی" استاد و محقق برجسته آزمایشگاه علوم Stollery گفت: تاکنون هیچ داده ای در مورد تأثیر طولانی مدت آسیب حاد کلیه پس از جراحی قلب وجود ندارد زیرا این امر به فشار خون بالا و بیماری مزمن کلیه در دوران کودکی مربوط می شود.

"مکی" متخصص قلب و عروق با بزرگترین برنامه قلب کودکان در غرب کانادا گفت: 90 درصد کودکان متولد شده با نقص قلب تا بزرگسالی زنده می مانند.

وی گفت: این یک پیشرفت بزرگ در مقایسه با 20 یا 30 سال پیش است. اکنون تمرکز در نوزادان تازه متولد شده با بیماری پیچیده قلب کمتر به زنده ماندن و بیشتر به نتایج طولانی مدت آن هاست.

"مکی" توضیح داد که بیماران در هر سنی می توانند در حین و بعد از عمل جراحی قلب آسیب جدی به کلیه ها داشته باشند زیرا اندام ها به جریان خون دستگاه "بای پس" یا قلب ترمیم شده حساس هستند که ممکن است هنوز کاملاً کارا نباشد. برخی از داروها همچنین می توانند به کلیه ها آسیب برسانند.

ما در بزرگسالان، سایر جمعیت های اطفال و همچنین در نوزادان می دانیم که اگر آسیب کلیوی داشته باشند، مدت اقامت شان در بیمارستان طولانی تر است و خطر مرگ نیز افزایش می یابد.

"مورگان" تخمین زد که 40 تا 60 درصد بیماران جراحی قلب نوزادان آسیب کلیوی حاد را تجربه می کنند، اما اظهار داشت که تشخیص آن دشوار است زیرا تنها آزمایش موجود به خصوص در نوزادان قطعی در نظر گرفته نمی شود.

آزمایش کراتینین خون یک ماده زائد عضلانی را اندازه گیری می کند که در صورت عدم عملکرد صحیح کلیه ها می تواند افزایش یابد، اما به دلایل دیگر اندازه گیری ها نیز می تواند افزایش یابد و به ویژه در نوزادان و در کودکانی که تحت مراقبت های ویژه هستند بسیار متغیر است.

وی با بیان این که ما آسیب کلیه را فقط بر اساس یک نشانگر خون تعریف می کنیم، این سؤال را مطرح می کند که آیا روش کافی برای تعریف آن است یا خیر؟

"مورگان" با بیان این که تحقیقات در سراسر جهان برای یافتن نشانگرهای زیستی بهتر برای آزمایش آسیب کلیه در حال انجام است، گفت: بیماری مزمن کلیه و کنترل نشده و فشار خون بالا می تواند منجر به مشکلات قلبی بعدی در زندگی شود.

وی گفت: بازماندگی یک نقص مادرزادی قلب مساوی با زندگی در یک بیماری مزمن است و نیاز به پیگیری مستمر و غربالگری عوارض دیررس در همه سیستم های بدن و از کودکی بلکه تا بزرگسالی دارد.

"مورگان" گفت: نتایج تحقیقات كه توسط مؤسسه تحقیقات بهداشتی كانادا تأمین شده است، باید منجر به دستورالعمل های جدید بالینی شود تا اطمینان حاصل شود كه بیماران قلبی نوزادان هر سال یا دو سال از نظر بیماری مزمن كلیه و فشار خون بالا تحت نظر قرار می گیرند و در صورت لزوم تحت درمان قرار می گیرند.

 

جمعه ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۰

(برابر با ۲۸ شهریور ۱۳۹۹)