کد خبر : 251149 تاریخ : ۱۳۹۹ سه شنبه ۲۱ مرداد - 14:38
چرا قرض‌الحسنه؟ چرا بانک مهر ایران؟ در شرایطی که تورم مسئله دیرپای اقتصاد ايران است، سخن گفتن از ضرورت گسترش قرض‌الحسنه و تسهيلات خردي که در اين چارچوب پرداخت مي‌شود، چه موضوعيتي دارد؟

نوآوران آنلاین-به گزارش روابط عمومی بانک قرض‌الحسنه مهر ایران، قرض‌الحسنه، یکی از انواع تسهیلات ارزان‌قیمت براي متقاضيان وام در نظام بانکي کشور است. بر اساس قانون عمليات بانکي بدون ربا كه در سال ۱۳۶۲ تصويب شده و عقود اسلامي را به بانكداري كشور وارد كرده، در عقد قرض‌الحسنه، رابطه دائن و مديون يا بدهكار و طلب‌كار، بين بانك و سپرده‌گذار  برقرار مي‌شود، يعني سپرده‌گذار مبلغ مورد نظر را به بانك قرض مي‌دهد و بانك هم از طرف سپرده‌گذار، اين وجوه را به‌صورت وام به متقاضيان مي‌دهد.

بنابراین با توجه به ماهیت قرض‌الحسنه، نه سودی از طرف بانک به سپرده‌گذار داده می‌شود و نه سودي از وام‌گيرنده دريافت مي‌شود و تنها درصدي به‌عنوان کارمزد و براي جبران هزينه‌هاي بانک، از متقاضي وام گرفته مي‌شود. بانک قرض‌الحسنه مهر ايران، به‌عنوان بانكي كه به‌صورت تخصصي در اين حوزه كار مي‌كند و تمامي تسهيلاتش از نوع قرض‌الحسنه است، الگوي خوبي براي ترويج اين شيوه از بانكداري است كه در آن هم تطابق بيشتر و دقيق‌تري با عقود اسلامي وجود دارد و هم در نهايت رضايت مشتري بيشتر جلب مي‌شود.

 

محو ربا در قرض‌الحسنه

حرمت ربا، یکی از مواردی است که در اقتصاد اسلامی به آن توجه ويژه شده و بهترين ابزار براي محو ربا، وام بدون ربا يا قرض‌الحسنه است. در روايات اسلامي نيز، قرض‌الحسنه به‌عنوان راهکاري براي تأمين نيازهاي افراد و همچنين، عامل رشد و شکوفايي اقتصادي، معرفي شده است.

در احادیث و روایات دینی ما به هر دو مقوله قرض‌الحسنه و صدقه توجه بسياري شده و اهميت زيادي نيز براي آن‌ها در نظر گرفته شده است. براي نمونه، در مورد صدقه دادن گفته شده که اين کار ۷۰ نوع بلا را دفع مي‌کند، عمر را زياد مي­کند و... . همچنين در مورد اهميت قرض‌الحسنه چندين آيه در قرآن داريم؛ مانند آيه ۱۸ سوره حديد كه مي­فرمايد: «مردان و زنان انفاق‌كننده و آن‌ها كه (از اين طريق) به خدا قرض‌الحسنه دهند، براي آن‌ها مضاعف مي­شود و پاداش پرارزشي دارند.»

با این همه، طبق احادیث، قرض‌الحسنه نسبت به صدقه از جایگاه بالاتری برخوردار است. در ادامه چند دليل آن را برمي‌شمريم.

۱-وقتی افراد قرض‌الحسنه دریافت می­ کنند، برای بازپرداخت آن اقدام مي ­کنند و به‌نوعي در برابر آن مسئولند، اما وقتي صدقه پرداخت مي ­شود، انتظار خاصي براي برگشت آن وجود ندارد. اين مسئله باعث مي­ شود رويکرد قرض‌الحسنه بيشتر مورد توجه قرار گيرد و در روايات ديني نيز اين مسئله مشاهده مي­ شود.

۲ در قرض‌الحسنه، مال به دست کسی می­رسد که به آن نیاز دارد. زیرا انسان بي‌نياز قرض نمي ­گيرد، اين بر خلاف صدقه است که امکان دارد به دست فردي برسد كه نيازي به آن ندارد.

۳ - درقرض‌الحسنه، عزت نفس قرض‌گیرنده از بین نمی­ رود، ولی صدقه گيرنده، به‌تدريج عزت نفس خود را از دست مي­ دهد.

بانک مهر ایران در همین راستا رویکرد توانمندسازی مددجويان نهادهاي حمايتي را مد نظر قرار داده و در چارچوب تفاهم با آنان، تسهيلات قرض‌الحسنه‌اي را به افراد معرفي شده از سوي اين نهادها پرداخت کرده است. بيش از ۲۹۴هزار فقره وام قرض‌الحسنه به ارزش بيش از ۲۰هزار ميليارد ريال تنها بخشي از اقدامات بانک مهر ايران در اين راستا به شما مي‌رود.

 

تسهیلات خرد چه دردی دوا می‌کند؟

ممکن است این پرسش مطرح شود که تسهیلات خرد در این شرایط که تورم گريبان اقتصاد را گرفته، چه دردي از مردم دوا مي‌کند؟ ممكن است در شهرهاي بزرگ به علت بالا بودن هزينه‌ها، امكان راه‌اندازي كسب‌وكار به‌پشتوانه دريافت وام قرض‌الحسنه دشوار باشد، اما در شهرهاي كوچك و روستاها كه هزينه راه‌اندازي كسب‌وكارهاي كوچك، پايين است، اين وام‌ها هنوز مي تواند براي كارآفريني هم استفاده شود.

مزیت وام‌های قرض‌الحسنه نسبت به وام‌هایی که در چارچوب ساير عقود بانکي پرداخت مي‌شود، بدون سود بودن آن است. اين وام‌ها بدون دريافت سود از مشتري پرداخت شده و تنها مشمول کارمزدي اندک مي‌شود كه حداكثر به چهار درصد مي‌رسد.

افزون بر این، بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنيان که در آغاز فعاليت خود هستند، امکان پرداخت حقوق بالا و مزاياي قابل توجه به کاركنان خود را ندارند. بانك مهر ايران در قالب همكاري با صندوق نوآوري و شكوفايي تا كنون به كاركنان بيش از ۵۰۰ شركت دانش‌بنيان تسهيلات قرض‌الحسنه پرداخت كرده كه مجموع مبالغ پرداختي به بيش از ۴۲۸ ميليارد ريال مي‌رسد.

پرداخت وام قرض‌الحسنه به کارکنان سازمان‌ها می‌تواند باعث افزایش قدرت خرید دهک‌های مياني و پايين جامعه شود. اين کاري است كه هم‌اكنون بانك مهر ايران در چارچوب همكاري با سازمان‌هاي مختلف در حال انجام آن است.