کد خبر : 250556 تاریخ : ۱۳۹۹ شنبه ۲۸ تير - 19:20
وزیر بازرگانی دولت سازندگی در گفت و گو با نوآوران عنوان کرد: عیان شدن نتیجه ضعف مدیریت اقتصادی در سفره های خالی مردم آرزو قادری/ روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- سال هاست که وعده های انتخاباتی مسؤولان فقط در هنگامه انتخابات مطرح و پس از آن به فراموشی سپرده می شوند و مشکلات مردم در نظر مسؤولان مهم جلوه نمی کند.

باید بپذیریم این که اکنون کشور ما دچار مشکلات حاد اقتصادی است که بیش از این که ناشی از عوامل بیرونی هم چون تحریم ها باشد، ریشه در ناکارآمدی مدیران داخلی دارد؛ مدیرانی که برای شان معیشت مردم اهمیتی ندارد و اگر هم دارد اراده و انگیزه ای برای رفع مسائل اقتصادی جامعه ندارند.

نهایتاً آن چه که اکنون شاهدش هستیم وضعیت نامناسب خانوارهای ایرانی از نظر معیشتی است؛ در حالی که شایسته مردم ما این نیست که در تأمین نیازهای شان با مشکل اقتصادی مواجه باشند.

اقتصاد ایران طی سال های اخیر به قدری ضعیف شده است که مسؤولان قادر به تأمین هزینه ها نیستند و بازتاب این وضعیت را نیز در معیشت خانواده ها شاهد هستیم.   

در همین خصوص به گفت و گو با یحیی آل اسحاق، وزیر بازرگانی دولت سازندگی پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

 

* به نظر شما نوسانات قیمتی در بازار ارز که اخیراً نیز شاهدش بودیم، تا چه اندازه در اقتصاد داخلی ایران و معیشت و زندگی مردم تأثیرگذار خواهد بود؟

 

متأسفانه باید اذعان داشت که در شرایط کنونی ارزش پول ملی ایران به شدت کاهش یافته است؛ به طوری که هزینه ها و درآمدها همخوانی ندارند و مخارج زندگی در نتیجه افت ارزش پول ملی بالا رفته است.

اکنون وضعیت به گونه ای شده است که حقوق و دستمزدهای افراد تا پایان ماه و دریافت حقوق بعدی کفاف هزینه های زندگی را نمی دهد. معیشت مردم ما امروز به شدت در خطر قرار دارد.

شرایط بسیار سختی از نظر تأمین مالی زندگی برای خانوارها ایجاد شده است و متأسفانه روز به روز نیز به جای این وضعیت بهبود یابد شاهد بدتر و وخیم تر شدن اوضاع هستیم. در شرایط کنونی نیز علاوه بر گرانی های تأسف بار با کم شدن ارزش پول ملی نیز مواجه هستیم. در حال حاضر قیمت ها رو به رشد است و از د یگر سو نیز با توجه به نوسانات نرخ دلار، ریال در شرایط نامناسبی قرار گرفته است.

نرخ ارز طی روزهای اخیر مجدد افزایش یافت و این بازار با نرخ های واقعا بالایی مواجه شد و حتی از مرز 20 هزار تومان نیز گذشت. این اتفاق برای اقتصاد تلخ است؛ چرا که بالا رفتن نرخ دلار همواره به گرانی های داخلی در اقتصاد ایران دامن زده است و معیشت مردم را تحت تأثیر قرار داده است. از این رو باید تلاش کرد تا بازار ارز به ثبات برسد و شرایط آرامی را سپری کند که در نهایت اقتصاد ایران نیز گرفتار گرانی های گاه و بیگاه نشود.

در شرایط امروز متأسفان باید گفت قیمت ها چندین برابر نسبت به قبل رشد داشته اند و این اتفاق شرایط بدی را رقم زده است. مردم توان خرید مایحتاج شان را ندارند و بالا رفتن قیمت ها نیز بر وخامت وضع بد معیشتی آن ها می افزاید. باید تلاش شود تا با کنترل بازار ارز و مهار نوسانات این حوزه کاری کنیم تا قدرت خرید مردم کمتر تحت الشعاع قرار گیرد؛ چرا که بازار داخلی ایران تا حد زیادی از نرخ ارز تأثیر می پذیرد و مسؤولان باید تلاش کنند تا این نرخ کنترل شود.  

 

* به نظر شما می توان علت اصلی کاهش ارزش پول ملی را تحریم های خارجی عنوان کرد؟

 

به اعتقاد من تا حدی تحریم ها به عنوان یک عامل خارجی در بروز شرایط اقتصادی کنونی مؤثر هستند، اما این طور نیست که بتوانیم علت اصلی و یا تنها عامل کاهش ارزش پول ملی و اتفاقات تلخ اقتصادی داخلی را در این امر بدانیم.

در شرایط تحریم، مدیریت کشور نقش مهمی ایفا می کند و اگر بتوانیم با تدبیر مسؤولان این دوره را پشت سر بگذاریم می توان گفت تحریم ها اثر زیادی نخواهند داشت. علت اصلی کاهش ارزش پول ملی، نبود مدیریت صحیح در داخل است.

برای نمونه می توان به مدیریت مسؤولان در بازار ارز اشاره کرد که قابل دفاع نبوده است و نهایتاً نیز پول ملی ما را تحت تأثیر قرار داده است. در شرایط کنونی رقابت نابرابری میان دلار و ریال شکل گرفته است که در این نبرد ریال ارزش خود را از دست داده است و دلار قوی تر شده است. هر چه دلار گران تر می شود ریال در برابرش ضعیف تر می شود و قادر به ادامه رقابت نخواهد بود. نتیجه این وضعیت، بروز مشکلات مالی گسترده برای کشور و هم چنین خانواده ها خواهد بود. در چنین حالتی اقتصاد داخلی به شدت تضعیف می شود و نتیجه این ضعف در مدیریت اقتصادی را می توان به وضوح در سفره های خالی مردم مشاهده کرد.