کد خبر : 250290 تاریخ : ۱۳۹۹ سه شنبه ۱۷ تير - 17:46
از سوی بانک مرکزی و وزارت خانه های صمت و ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام شد: رفع ممنوعیت واردات موبایل فراتر از ۳۰۰ یورو فریده نعیم محبوبی

نوآوران آنلاین- طی روزهای اخیر خبری مبنی بر ممنوعیت واردات گوشی های بالای 300 یورو به کشور منتشر شد که بر این اساس باید گفت در صورت اجرا بسیاری از برندهای گوشی در ایران به دلیل عدم واردات، نایاب و گران می شوند، اما دیروز (سه شنبه 17 تیر) در کمیته مشترک با حضور بانک مرکزی و وزارتخانه‌های صمت و ارتباطات و فناوری اطلاعات این ممنوعیت منتفی شد.
به دنبال منتفی شدن ممنوعیت واردات، عباس تابش معاون وزیر صمت نیز اعلام کرد: "واردات گوشی‌های تلفن همراه با ارزش بالای ۳۰۰ یورو هم چون گذشته است و تغییری در این زمینه صورت نگرفته است؛‌ از این رو هیچ یک از شرکت‌های واردکننده و واحدهای صنفی سطح بازار، حق ندارند به بهانه اخبار منتشر شده نادرست قبلی در خصوص ممنوعیت واردات گوشی تلفن همراه با ارزش ۳۰۰ یورو، افزایش قیمتی اعمال نمایند".

با توجه به وضعیت موجود قاعدتاً هر گونه رشد قیمت ها در بازار گوشی تلفن همراه تخلف آشکار است و باید مورد رسیدگی مسؤولان قرار گیرد.

در همین خصوص به گفت و گو با میثم رادپور، کارشناس ارشد بازارهای مالی و تحلیلگر مسائل اقتصادی پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

 

* دیروز (سه شنبه) واردات گوشی های گران قیمت با این توجیه که ارزبر هستند و امکان تخصیص ارز برای آن ها وجود ندارد، ممنوع اعلام شد. شما علت اصلی بروز این مشکل را در چه می دانید؟

 

مشکل اصلی این است که به شدت با محدودیت منابع ارزی در کشور مشکل هستیم. از یک سو در کشور ما ارز وجود ندارد و از سوی دیگر سیاست های ارزی مناسبی اتخاذ نشده است. به دلیل تحریم های نفتی و کاهش فروش آن به دیگر کشورها با مشکل کمبود ارز مواجه شده ایم و امکان تخصیص ارز برای واردات گوشی های بالای 300 یورو وجود ندارد.

طی روزهای اخیر نیز مکرر مسؤولان بانک مرکزی اعلام کردند که صادرکنندگان اقدام به بازگردان ارزهای حاصل از صادرات کنند. پرواضح است در شرایط کنونی با کاهش ارز در کشور مواجه هستیم و به همین دلیل تلاش می شود تا از طرق مختلف هزینه های این چنینی کاهش یابد. در حال حاضر کشور از نظر ارزی تحت فشار است و دولت نمی خواهد بیش از این بر بازار ارز فشار ایجاد شود. دولت قادر به تأمین ارز مورد نیاز برای واردات نیست و اگر قرار باشد این ارز را تأمین کند بازار با بحران مواجه خواهد شد. در حال حاضر بازار ارز روزهای متلاطمی را طی می کند و از مرز 20 هزار تومان نیز طی روزهای اخیر عبور کرده است و باید مسؤولان به فکر این باشند که راهی برای جبران کاهش منابع ارزی بیابند.  

 

* نقش تحریم ها و شیوع کرونا را در بروز این مشکل تا چه اندازه پررنگ ارزیابی می کنید؟

 

در حال حاضر از یک سو تحریم هایی که اعمال شده است موجب شده تا کشور از نظر ارزی دچار مشکل شود. اصلی راه کسب درآمد ارزی یعنی فروش نفت امروزه از دسترس ما خارج شده است. هم چنین کشورهای دنیا به دلیل فشارهای امریکا مایل به همکاری با ایران در زمینه های اقتصادی نیستند و به این ترتیب در داخل با مشکلات اقتصادی بسیاری مواجه هستیم. از دیگر سو نیز ورود کرونا به ایران و بسته بودن مرزها موجب شد تا حداقل مراودات اقتصادی مان با همسایگان نیز قطع شود. در مجموع این عوامل موجب تشدید کاهش درآمدهای ارزی شدند. در حال حاضر شرایط بسیار دشواری حاکم شده است.

 

* به نظر شما راهکار خروج از شرایط کنونی چیست؟ غیر از کرونا با مشکل تحریم نیز مواجه ایم. به نظر شما بهتر نیست واحد پولی دیگری غیر از دلار، مبنای مبادلات اقتصادی ما با دیگر کشورها قرار گیرد؟

 

این اقدام در شرایطی عملیاتی خواهد شد که دیگر کشورها نیز بپذیرند که در مبادله با ایران از پول دیگری استفاده کنند. اگر طرف های خارجی موافق این اتفاق نباشند عملاً غیرممکن خواهد بود. این سازوکار در کوتاه مدت و به سادگی شکل نمی گیرد. شاید در بلندمدت اگر حجم مراودات بانکی مان با کشوری گسترش یابد بتوانیم پول دیگری جایگزین ارز کنیم، اما موضوع اصلی این است که از طریق شبکه بانکی باید این مبادلات صورت گیرد و بانک های خارجی حاضر به این اقدام نیستند. در این زمینه روابط دیپلماتیک با کشورهای مورد معامله نیز نقش مؤثری دارد که باید این روابط قوی باشد. ضمن این که در حال حاضر تحریم های خارجی شدت گرفته است و ضمانت اجرایی برای مبادله با ایران برای کشورهای دیگر وجود ندارد. کشورهای دنیا ترجیح می دهند با کشورهایی تجارت داشته باشند که درگیر حاشیه هایی هم چون فشارهای امریکا به دنبال تحریم ها نشوند.