کد خبر : 249774 تاریخ : ۱۳۹۹ يکشنبه ۱ تير - 19:20
معاون سابق وزارت صنعت در گفت و گو با نوآوران عنوان کرد: اقتصاد خزان زده کشور نیازمند اقدامات عاجل مسؤولان آرزو قادری/ روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- بر کسی پوشیده نیست که نمی توان معیشت مردم را شوخی انگاشت و مورد بی توجهی قرار داد، اما متأسفانه تا کنون هیچ یک از دولت های ایران به طور جدی به مسأله اقتصاد توجه نکرده‌اند.

در نتیجه این امر شاهد تصمیمات مقطعی و زودگذر و البته مهم تر بدون نتیجه مطلوب بوده ایم؛ تصمیماتی که بر اساس هیجانات پایه ریزی شده اند و از هیچ منطق و اصول علمی پیروی نمی کنند. نهایتاً نیز نتیجه ای که حاصل شده جز تضعیف پایه های اقتصاد نبوده است.

بروز چنین مشکلاتی و تکرار آن در دوره های مختلف موجب شده تا امروزه مردم دیگر امیدی به بازگشت شرایط خوب اقتصادی به کشور نداشته باشند.

در حال حاضر نگاه افکار عمومی به مسؤولان منفی است و این زیر سؤال رفتن نتیجه وعده های محقق نشده ای می باشد که روی زمین مانده است و مردم به خوبی به یاد دارند که چه شعارهایی داده شد، اما در مرحله اجرا با بهانه های مختلف از سوی مسؤولان همراه شد.

بهانه هایی که همه به خوبی می دانیم هیچ پشتوانه منطقی ندارند و فقط برای آرام کردن اوضاع از تنش و تشویش مطرح می شوند.

در همین خصوص به گفت و گو با محمود دودانگه، معاون سابق وزارت صنعت و معدن و هم چنین عضو سابق هیأت عامل صندوق توسعه ملی پرداختیم که از نظر می گذرد.

 

* آیا می توان به طور قطع گفت شیوع ویروس کرونا علت اصلی کاهش رونق اقتصادی در ایران و تهدید کسب و کارهاست؟

 

بسیاری از مشاغل در حال حاضر در وضعیت بسیار نامناسبی به سر می برند که نمی توان دولتمردان را در بروز این وضعیت بدون تقصیر دانست. در حقیقت باید گفت مجموع عملکرد اشتباه دولت ها در کشور ما اکنون خود را در زمینه مشکلات اقتصادی نشان داده است. متاسفانه اقتصاد مملکت نیز در ارتباط مستقیمی با معیشت مردم است و ناکارآمدی ها در بخش مدیریت این حوزه به شکل فقر در خانوارهای ایرانی گسترش یافته است. در شرایط کنونی مردم ایران در بدترین حالت در حال گذران زندگی شان هستند. بسیاری از مردم از شدت نبود درآمد به حاشیه شهرها پناه برده اند و در بدترین شرایط ممکن زندگی می کنند.

حافظه مردم این قدر ضعیف نیست که از خاطر ببرند چگونه در تبلیغات انتخاباتی نامزدها به مهم ترین اصل جامعه تبدیل می شوند و مسائل زندگی شان اولویت کاندیداها قرار می گیرد، اما هنگامی که زمان اجرا فرا می رسد کاملاً اوضاع متفاوت می شود.

مسائلی از این دست موجب شده تا مردم به این یقین برسند که مسؤولان ایران شعارهای خوبی می دهند، اما مجری خوبی برای همان وعده های خود نیستند.

متأسفانه بخش های مهم و مولد کشور ما امروزه نمی توانند پا به پای رشد هزینه های تولید حرکت کنند. بسیاری از کسب و کارها این روزها به دلیل کسری بودجه به تعطیلی کشیده شده اند و قادر به ادامه فعالیت نیستند یا این که از عهده پرداخت هزینه نیروی انسانی شان که در قالب حقوق و دستمزد به آن ها تعلق می گیرد بر نمی آیند و تعدیل نیرو را تنها راه چاره برای بقای شان دانسته اند.

اقتصاد ایران اکنون تحت فشار چرخ دنده های سوء مدیریت ها در حال احتضار است و باید در این زمینه مسؤولان اقدامات عاجلی انجام دهند تا بیش از این در ورطه سقوط و نابودی قرار نگرفته ایم.

 

* به نظر شما چقدر زمان نیاز است تا اقتصاد ایران به وضعیت قبل بازگردد؟

 

بخش های مختلف اقتصاد ایران این روزها خزان زده است و گرد رکود چنان سایه افکنده است که به نظر نمی رسد در کوتاه مدت سر پا شود و بتواند به روزهای قبل بازگردد. بسیاری از مدیران بنگاه های اقتصادی اکنون تحت فشارهای مختلف مالی هستند و در عین حال از هیچ حمایت مالی نیز برخودار نیستند که تا حدی جبران کننده زیان های شان باشد.

رفته رفته شرایط به گونه ای می شود که برای کاهش زیان شان مجبور به تعطیلی خواهند بود. در چنین حالتی اقتصاد ایران اتفاقات تلخی هم چون کاهش سطح تولیدات داخل و وابستگی بیشتر به دیگر کشورها را خواهد دید و هزینه های بسیاری از بابت واردات کالا با ارز متحمل خواهد شد؛ به ویژه در شرایط کنونی که ارز مجدد وارد فاز افزایش قیمت شده است و هر گونه واردات کالا یا مواد اولیه تحت تاثیر قیمت بالای دلار رشد قیمت را تجربه خواهد کرد.