کد خبر : 213358 تاریخ : ۱۳۹۸ جمعه ۱ آذر - 14:55
معاون وزیر اسبق صنعت در گفت‌و‌گو با نوآوران تأکید کرد: کنترل مؤلفه های روانی جامعه؛ ضامن موفقیت در عبور از بحران آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- یکی از مسائلی که همواره در اقتصاد ایران نقش بسیار مهمی داشته است، بحث جو روانی حاکم بر بازارهاست.

بازار ارز از جمله این بازارهایی است که به شدت تحت تاثیر شرایط موجود بوده و از وضعیت روانی جامعه نشأت می گیرد و حتی خود نیز با نوسانات قیمتی شدیدش بر همه وجوه زندگی مردم تاثیر می گذارد. از این رو ضروری است که با در نظر گرفتن همه جوانب مسؤولان شرایطی را ایجاد کنند که امکان سوء استفاده برای هیچ کس فراهم نشود و سفته بازان اختیار بازار را در دست نگیرند.

در همین خصوص به گفت و گو با محمود دودانگه، معاون وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

* بازار ارز یکی از بازارهای بسیار مهم و تاثیرگذار در اقتصاد ایران بوده است و در حال حاضر نیز مسؤولان به ویژه رئیس کل بانک مرکزی هشدارهایی را در خصوص ورود سرمایه های مردم به این بازار داده اند. به نظر شما باید مسؤولان چه سیاستی در پیش بگیرند که دچار مشکل نشویم؟

ساختار اقتصاد ایران به گونه ای است که درواقع باید گفت نرخ ارز به عنوان یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار ر بخش های مختلف است. طبیعتاً اگر قصد داشته باشیم اقتصاد ایران را به طور مناسب مدیریت کنیم باید مدیریت مناسبی را بر نرخ ارز اعمال کنیم که این نرخ نیز متأثر از عوامل بسیاری همچون عرضه و تقاضا در بازار است. علاوه بر این فضای بین الملل نیز بر نرخ دلار مؤثر است. اگر مدیریت مناسب بر بازار ارز صورت گیرد قطعا جلوی تورم گرفته می شود و ارزش پول ملی مان کاهش نخواهد یافت. در دوره های مختلف همواره برای این که این اعمال مدیریت بر این متغیرها اتفاق بیافتد سیاست هایی اتخاذ شده است و خوشبختانه در طول ماه های گذشته نیز این سیاست ها در بخش های مختلف به طور مطلوب اعمال شده و شاهد شرایط نسبتاً با ثبات رد بازار ارز هستیم که این شرایط بازمی‌گردد به این که توانستیم از ظرفیت های مختلف در زمینه عرضه و تقاضا استفاده کنیم و فضای نسبتاً با اطمینانی را برای فعالان اقتصادی فراهم کنیم و زمینه برای حضور و کسب سود سفته بازان فراهم نشود. هر اندازه که بتوانیم بر متغیرهای روانی مؤثر بر فضای کسب و کار و فعالان اقتصادی و مردم تأثیر بگذاریم به همان اندازه می توانیم موفقیت مان را در این مسیر تضمین کنیم و با قوت بیشتر تلاش کنیم تا فضای روانی جامعه را با آرامش بیشتر مدیریت کنیم تا مشکلی از این ناحیه که به اعتقاد من بسیار مهم است ایجاد نشود؛ چراکه بسیار مهم است که فعالان اقتصادی، مردم و حتی سفته بازان این ذهنیت را داشته باشند که ورود به بازار ارز اگر با نگاه سرمایه گذاری باشد قطعاً به زیان شان خواهد بود.

* به نظر شما مسؤولان باید چگونه تقاضا در بازار ارز را کنترل کنند؛ به ویژه در حال حاضر که افراد بیش از هر زمان دیگری قصد حفظ قدرت پول شان را دارند؟

در زمینه تقاضا با توجه به شرایط خاصی که اکنون وجود دارد باید حتما بر استفاده از منابع ارزی برای نیازهای مشخص تأکید کنیم؛ به این معنا که تلاش کنیم تخصیص ارز به بخش های مهم و ضروری و پس از هماهنگی با وزارت صنعت صورت گیرد. نباید همین طور و بدون بررسی، ارز را به بخش های مختلف تخصیص دهیم. موضوع مهم و اساسی دیگر که باید مورد توجه قرار گیرد، مدیریت بخش عرضه است. فروش نفت ما به دلیل تحریم ها کاهش یافته است، اما باید تلاش کنیم تا از ظرفیت صادرات غیرنفتی استفاده کنیم و سیاست ها و چارچوب هایی را دنبال کنیم که صادرکننده غیرنفتی با آرامش و اطمینان خاطر تمام ارزهای حاصل از صادرات غیرنفتی را تخصیص دهد و خیال مان از این بابت آسوده باشد که تمام درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور بازگردد. نکته مهم دیگر این است که باید سیاست هایی را اعمال کنیم که مردم ذخایر ارزی شان را یک شبه روانه بازار نکنند. باید شرایط آرامی فراهم شود تا مردم دچار مشکل نشوند و این ارزها در بخش های مختلف و سودآور کشور وارد شود و ظرفیت مناسبی ایجاد شود نه این که در بازار با قیمتی بالاتر به فروش برسد و به گرانی ها دامن بزند. ایرانیان مقیم خارج نیز که ارز در اختیار دارند می توانند ظرفیت بسیار مناسبی برای سرمایه گذاری در داخل فراهم کنند و اگر از این ظرفیت استفاده کنیم می توانیم از بحران عبور کنیم و اتفاقات خوبی را در کشور شاهد باشیم. البته جذب سرمایه های داخلی و خارجی نیز سازوکار خاص خود را می طلبد اما این ظرفیت در کشور ما وجود دارد. در مجموع باید گفت همه باید این نکته مهم را در نظر داشته باشیم که کنترل مؤلفه های روانی جامعه ضامن موفقیت در عبور از بحران هاست.