کد خبر : 188816 تاریخ : ۱۳۹۸ يکشنبه ۲۳ تير - 17:32
معاون وزیر سابق صنعت در گفت‌وگو با نوآوران تأکید کرد: اقتصاد رانتی، پیامد عملکرد جزیره ای دستگاه هاست آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- اقتصاد کشور ما همواره آبستن مشکلاتی بوده که متأسفانه معیشت و رفاه مردم را تحت تأثیر خود قرار داده است. این روزها بسیاری از تحلیلگران یکی از مشکلات عمده را عملکرد جزیره ای دستگاه‌ها عنوان می کنند که متأسفانه رفع مسائل را با سختی مواجه کرده است. متأسفانه در برخی موارد شاهد هستیم که دستگاه ها به طور هماهنگ عمل نکرده و هر یک فعالیت خود را انجام می دهند. تداوم این روند موجب می شود تا کنترل اوضاع از دست خارج شود و درنتیجه ناهماهنگی های موجود اتفاقاتی رقم بخورد که نهایتاً مشکلاتی را برای کل مردم ایجاد خواهد کرد. از همین رو ضروری است که مسؤولان هر چه زودتر اقداماتی در راستای رفع این معضل بیاندیشند تا شاهد کاهش مشکلات باشیم.

در همین خصوص به گفت‌وگو با دکتر محمود دودانگه، معاون وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

 

* یکی از مشکلاتی که اکنون با آن مواجه هستیم،‌ جزیره ای عمل کردن دستگاه هاست. به نظر شما این رویه چه مشکلاتی ایجاد می کند و تا چه اندازه ضروری است که هر چه سریع تر بهبود در نحوه اداره کشور ایجاد شود؟

یکی از علل اصلی بروز مشکلات در همه دوره ها نبود مدیریت صحیح است؛ به این معنا که هر دستگاهی بر اساس میل خود عمل کرده و نسبت به سایر بخش ها بی تفاوت بوده است. این بی تفاوتی موجب شده تا در برخی زمینه ها وظایف و کارکرد آن ها با یک دیگر تداخل پیدا کند و موازی کاری ایجاد شود و در برخی زمینه ها نیز فعالیت مهمی که باید انجام شود به فراموشی سپرده شود. تداوم این روند در بلندمدت مشکلات بسیاری ایجاد می کند که جبران آن مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی است. هر دستگاهی باید وظیفه مشخصی داشته باشد و متناسب با آن از امکانات و اختیارات کافی نیز برخوردار باشد تا به خوبی از عهده ایفای مسؤولیت خود برآید. طبیعی است در این میان هرگونه اختلالی موجب شکل گیری مجموعه ای از مشکلات می شود که نهایتاً تاثیرش را در نحوه اداره امور کشور شاهد خواهیم بود. هر تغییر منفی که در این زمینه ایجاد شود مستقیماً مسائل مهم کشور را درگیر خود می کند و تبعات جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت. از این رو ضروری است که تمهیداتی اندیشیده و سیاست های اخذ شود تا هر ارگان به صورت جزیره ای عمل نکند. در کشور ما در زمینه های مختلف قوانین اصلی در نحوه اجرای دستورالعمل هاست که متاسفانه در این زمینه سال هاست با مشکلات بسیار عمیقی مواجه هستیم. علاوه بر این زیرساخت های اقتصادی در کشور ما برای ایجاد شرایط مناسب فراهم نیست و همین امر نیز موجب می شود با مشکلات بسیاری در عمل مواجه شویم. وقتی که عملکرد دستگاه ها به نوعی موازی کاری باشد به ویژه اگر در حوزه اقتصادی این اتفاق صورت گیرد موجب شود تا در بسیاری از موارد دچار اختلال شویم و برعکس اگر دستگاه ها نیز به صورت جزیره ای عمل کنند و اتفاقات ناگواری دامن ما را خواهد گرفت.

 

* به نظر شما چرا در شرایط اقتصاد کنونی هیچ کسی اعم از ثروتمند و فقیر و یا کارگر و کارفرما و حتی دولت راضی نیستند؟ مشکل اصلی کجاست؟

یکی از علل بروز چنین شرایطی این است که اقتصاد ما گرفتار مشکلات ریشه ای است؛ مشکلاتی که معیشت همه طبقات اقتصادی را هدف قرار داده است. بله ـ همین طور است. متأسفانه در حال حاضر همه دهک های اقتصادی جامعه ما ابراز نگرانی نسبت به آینده می کنند و از وضعیت کنونی نیز رضایت ندارند. مشکل اصلی این است که کل اقتصاد درگیر رکود و خودتحریمی است از داخل است. شاید در ظاهر همه مسؤولان علت بروز مشکلات اقتصادی را تحریم های تحمیل شده خارجی عنوان کنند، اما در باطن این خود ما هستیم که عامل اصلی بروز مشکلاتیم. کشور ما بیش از این که گرفتار تحریم خارجی باشد قربانی خودتحریمی های داخلی است که دستگاه ها ایجاد کرده اند. در حال حاضر باید فکری به حال این وضعیت کرد تا هر چه سریع تر مشکلات مردم رفع شود. باید اقتصاد کشور را از خودتحریمی و رکود خارج کرد و به سمت اقتصاد رقابتی پیش برد. نه این که با ایجاد انحصار و محدودیت به ایجاد اقتصاد رانتی کمک کرد. نکته قابل تامل که باید در این زمینه حتماً مورد توجه قرار داد این است که عملکرد جزیره ای دستگاه ها را نمی توان به معنای حفظ استقلال آن ها تلقی کرد.