کد خبر : 187731 تاریخ : ۱۳۹۸ جمعه ۲۴ خرداد - 19:36
بررسی دستاوردهای سفر شینزوآبه در گفت‌وگو با علی بیگدلی سفر شینزوآبه به ایران؛ فرصتی مناسب برای بیان نقطه نظرات‌مان آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- منافع ملی هموار ایجاب کرده است که مسؤولان کشور ما به گونه ای عمل نکنند که زمینه برای دستیابی بیگانگان به اهداف‌شان در داخل فراهم شود.

طبیعی است که اگر دشمن احساس کند می تواند در کشور ما رخنه کند، لحظه ای دریغ نخواهد کرد و راهبرد خود را پیش خواهد برد، اما هیچ‌گاه این اجازه به دشمنان مان داده نشده است و همواره اتحاد و انسجام ملی موجب شده تا سدی در برابر دشمنان ایجاد شود.

روز چهارشنبه شینزوآبه، نخست وزیر ژاپن به ایران آمد تا حامل پیام ترامپ، رئیس جمهور امریکا باشد، اما با پاسخ قاطع رهبر معظم ایران مواجه شد که ایشان تأکید داشتند ترامپ را شایسته مبادله پیام نمی دانند.  

جمهوری اسلامی ایران همواره موضع مشخصی را در پیش گرفته است، اما این نکته مهم است که طرف مقابل چه سیاستی در راستای کاهش تنش ها در پیش خواهد گرفت.

در همین خصوص به گفت وگو با دکتر علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل بین ‌الملل پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

* به نظر شما سفر نخست وزیر ژاپن به کشور ما چه دستاوردهایی داشته و تا چه اندازه از بروز تنش‌های جدید در منطقه جلوگیری می کند؟

در ملاقاتی که شینزوآبه با ترامپ داشت، رئیس جمهور امریکا عنوان کرد با توجه به روابط صمیمانه ای که میان ژاپن و ایران است شینزوآبه شخصیتی قابل اعتماد در حل مشکلات میان ایران و امریکاست و می تواند زمینه مذاکرات را فراهم کند. از دیگر سو ژاپن به این علت که یکی از شش کشور قدرتمند اقتصادی و از نظر تکنولوژی قوی و دارای محبوبیت بین المللی سفر نخست وزیرش به تهران از اهمیت بسیار بالایی برخودار است. البته انتظار می رفت که شینزوآبه با پیشنهادهای جدیدی وارد شود. با توجه به فرمایشان مقام معظم رهبری، جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه تمایل به مذاکره با امریکا را ندارد. موضوع مهم دیگر این است که تا زمانی که امریکا به برجام بازنگردد امکان گفت وگو وجود ندارد. البته توجه به این نکته نیز ضروری است که راه دیپلماسی با دیگر کشورها برای ایران مسدود نشود و مسؤولان کشور ما همواره در زمینه های مختلف امکان مبادلات با دیگر کشورها را فراهم کنند. امریکا متأسفانه در موضوع برجام به خوبی عمل نکرد و بر سر تعهداتش باقی نماند که این اتفاق امکان هرگونه مذاکره را از میان برمی‌دارد. متأسفانه اروپایی‌ها با وجود این که در ظاهر خود را متعهد به برجام عنوان می‌کردند، اما در اصل هیچ اقدامی در راستای این برنامه جامع مشترک نکردند. در چنین شرایطی برای رفع تنش ها باید امریکا تصمیم جدیدی درخصوص برجام بگیرد و فشارهای خود بر ایران یعنی همان تحریم ها را بردارد. مسؤولان کشور ما عنوان کرده اند که همواره اهل مذاکره هستند، اما به شرطی که منافع جمهوری اسلامی ایران رعایت شود. به اعتقاد من سفر آبه به ایران دستاورد خوبی داشت و ما نقطه نظرات مان را مطرح کردیم و او دست خالی از ایران نرفت. متأسفانه برخی مقامات امریکایی همچون پمپئو نیز خارج از قواره های دیپلماتیک 12 شرط برای ما تعیین کرده اند؛ از این رو باید گفت حضور شینزوآبه به ایران فرصت مناسبی را ایجاد کرد تا به بیان نقطه نظرات مان بپردازیم.

* در شرایط کنونی و با توجه به تنش هایی که در منطقه وجود دارد اتخاذ راهبرد واحد از سوی همه دستگاه های کشور ما در زمینه سیاست خارجی تا چه اندازه مؤثر خواهد بود؟

مشکل اصلی همین است که متأسفانه در زمینه سیاست خارجی هماهنگ عمل نمی کنیم. به اعتقاد من این چندگانگی و تنوع تصمیم گیری در عرصه سیاست خارجی موجب ابهام غربی ها می شود و چنین اعلام می کنند که به دلیل نبود نظر واحد از سوی ایرانیان گسترش روابط با این کشور بسیار دشوار خواهد بود. در نشست خبری هفته گذشته وزیر امور خارجه کشورمان با هایکوماس، دکتر ظریف مسائلی را عنوان کرد که به اعتقاد من ضرورت چندانی برای طرح آن ها وجود نداشت و بهتر بود که درخصوص مسائل مهم تری که اکنون با آن مواجه هستیم صحبت می شد. به نظر من مقدار زیادی از مشکلات کشورما به نبود سیاست خارجی منسجم بازمی گردد. درحقیقت نقطه ضعف سیاست خارجی کشور ما نبود اتحاد در داخل و عدم انسجام است که موجب چندصدایی در عرصه دیپلماتیک شده است و همین امر کار را سخت کرده است. این در حالی است که در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری ضرورت وحدت داخلی احساس می شود.