کد خبر : 182906 تاریخ : ۱۳۹۷ جمعه ۲۶ بهمن - 14:21
از «اپرای عشق» شیخ صنعان تا تکرارهایی وسواس گونه در «لنگ ظهر» در چهارمین روز از سی و هفتمین جشنواره تئاتر فجر اپرای عروسی «عشق» دهمین اپرای عروسکی گروه «آران» به کارگردانی بهروز غریب پور روی صحنه رفت و «لنگ ظهر» رسول کاهانی با تغییراتی نسبت به اجرای عمومی‌اش در تابستان گذشته، در جشنواره اجرا شد.

نوآوران آنلاین- در تالار فردوسی شامگاه ۲۵ بهمن ماه؛ "اپرای عشق" به کارگردانی بهروز غریب پور که اجراهایش را از روز چهارشنبه در تالار فردوسی آغاز کرده است، در شب دوم اجرای خود با استقبال خوبی مواجه شد و علاوه بر آنکه تمام صندلی‌ها پُر بودند تعداد زیادی از تماشاگران بر روی پله‌های سالن و زمین نشستند.

در این میان حضور کودکانی که برای تماشای این اثر آمده بودند هم حائز اهمیت بود. البته به دلیل سطح بالای این کار و اپرایی خوانده شدنش کمی درک آن برای کودکان سخت بود با این حال با راهنمایی مسئولین سالن سعی شده بود تا کسانی که با فرزندان خود برای تماشای این اثر آمدهاند در ردیف‌های جلویی بنشینند تا در صورتی که بخواهند سالن را زودتر ترک کنند، این امکان به سهولت برایشان ایجاد شود.

بهروز غریب پور که کارگردانی شناخته شده در حوزه تئاتر عروسکی و اپرای عروسکی است، تاکنون ۱۰ اپرای عروسکی را بر اساس شاهکارهای ادبیات فارسی چون رستم و سهراب، مولوی، حافظ، سعدی، لیلی و مجنون، خیام و ... تولید و روی صحنه برده است و در جدیدترین کارش، اپرای «عشق» را در جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر رونمایی کرد.

این اپرای عروسکی بر اساس داستان "شیخ صنعان" و " دختر ترسا" از منطق الطیر عطار نیشابوری ساخته شده است و ۱۶ بازی دهنده حرکت دادن به عروسک‌ها را بر عهده دارند.

بیش از ۶۰ عروسک ماریونت برای این اثر تولید شده‌ است که طراحی آن‌ها را علی پاکدست و مریم اقبالی بر عهده داشته اند و حدود هشت ماه تولید آنها به طول انجامیده است، همچنین ۱۰ ماه نیز بر روی موسیقی این اثر کار شده است که به دلیل نوع موسیقی‌اش باید از کسی کمک گرفته می‌شد که هم با موسیقی غربی آشنا باشد و هم شرقی و ایرانی.

به همین دلیل به گفته بهروز غریب پور شورا کریمی با وجود آنکه پیشینه نوشتن اپرا را نداشته اما در حوزه موسیقی پاپ شخص توانمندی بوده انتخاب شده است تا به واقع یکی از وجوه با شکوه این نمایش موسیقی آن است که می‌تواند هر تماشاگری را با هر سطح دانش و اطلاعاتی نزدیک به دو ساعت در سالن نگه‌ دارد.

از جمله خوانندگان  این نمایش می‌توان به داوود آزاد و روشنک کی منش اشاره کرد که داود آزاد به عنوان خواننده نقش شیخ صنعان و روشنک کی منش نیز ایفاگر نقش دختر "ترسا" است. روشنک کی منش پیش از این هم در اپرای سعدی با بهروز غریب پور همکاری داشته است، در کنار این دو نفر حدود ۲۰ نفر از گروه آوازخوانان دیگر هم در این اثر همکاری کرده‌اند.

پس از پایان این نمایش ۱۱۰ دقیقه‌ای، تماشاگران برای زمان طولانی‌ای به تشویق این هنرمندان پرداختند و بهروز غریب پور نیز با حضور در سالن انتظار تالار فردوسی با تماشاچیان به گفت‌وگو پرداخت.

«اپرای عشق» بهروز غریب‌پور تا آخرین روز جشنواره هر روز ساعت ۱۹.۳۰ با مدت زمان ۱۱۰ دقیقه به اجرای خود ادامه خواهد داد.

دیگر نمایشی که درچهارمین روز جشنواره روی صحنه رفت،نمایش «لنگ ظهر» به نویسندگی و کارگردانی رسول کاهانی بود که روی صحنه تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر رفت.

این نمایش که تابستان امسال نیز روی صحنه رفته بود برشی از زندگی یک خانواده است که لحظاتی از آن را روی صحنه می‌بینیم.

دکور این نمایش که از وجوه قابل توجه آن بود، با وجود سادگی فضای خاصی به آن بخشیده بود زیرا در لحظاتی از این نمایش که عنصر تکرار در آن بسیار وجود داشت و به گفته رضا کاهانی کارگردان این اثر هدف از آنها تکرارهای عصبی و وسواس گونه بوده که تصور می‌کند به درستی اجرا می‌شود و زمان مهمترین رکن اجرای «لنگ ظهر» است و بر این اساس تمام تکرارها برمبنای یک قصد و نیتی است و در نهایت هم نمایش تکراری که گاها برای مخاطب هم آزار دهنده می‌شود، با فرو ریختن سقف خانه و دیوارها به پایان می‌رسد.

این عنصر تکرار در نمایش، این اثر را شبیه نمایش های فیزیکال کرده است که البته خود کاهانی نیز معتقد است حرکاتی را طراحی کرده‌ که بتواند آنها را در قالب انواع‌ مختلف در بازه زمان‌های گوناگون اجرا کند و به این ترتیب به سمت حرکات فیزیکال رفته‌اند.

در خلاصه داستان این نمایش که با سه بازیگر اجرا شد، آمده است: فاصله بین ساعت سیزده و چهل و سه دقیقه و بیست و یک ثانیه تا ساعت سیزده و چهل و سه دقیقه و بیست و هشت ثانیه...» لنگ ظهر روز پنجشنبه در ساعت‌های ۱۷.۳۰ و ۱۹.۳۰ با مدت زمان ۸۵ دقیقه اجرا شد.

با توجه به آنکه بلیت نمایش ها از قبل پیش فروش می‌شود، در این روز شاهد بودیم که تعدادی از بلیتهایی که شماره صندلی داشتند برای دو نفر صادر شده بود که با اعتراض تماشاچیان مواجه شد.

سی و هفتمین جشنواره‌ی بین‌المللی تئاتر فجر تا ۴ اسفندماه ادامه دارد.