کد خبر : 175539 تاریخ : ۱۳۹۷ جمعه ۴ آبان - 19:35
وزیر تعاون دولت اصلاحات در گفت‌وگو با نوآوران تأکید کرد: دولت با گفتن «ما مقصر نیستیم» پرونده مشکلات را مختومه نکند آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- دولت تدبیر و امید برای دومین بار در 29 اردیبهشت 1396 موفق شد تا بیشترین آرای مأخوذه در انتخابات ریاست جمهوری به‌عنوان مهم‌ترین عرصه مشارکت سیاسی را از آن خود کند. درحقیقت اظهارات دکتر روحانی و وعده‌های او در مناظرات موجب شد تا مردم با جلوس او بر کرسی کلیدداری پاستور نسبت به آینده امیدوار شوند و به همین دلیل نیز روحانی را بهترین گزینه برای ریاست‌جمهوری دانستند. یک سال از این انتخاب مهم گذشت، اما متأسفانه شاهد عملکرد مناسبی از کابینه دوازدهم نبودیم و اگر همین روال تداوم یابد به جرأت می‌توان گفت که گزینه موردحمایت جریان اصلاح‌طلب در 1400 موفق به جلب نظر مثبت مردم نخواهد شد؛ چراکه عدم توفیق دولت دوازدهم در اجرای سیاست‌های وعده داده شده موجب می‌شود نگاه مردم نسبت به این جریان تغییر یابد و نامزدهای معرفی شده از سوی آن‌ها چندان مورد پذیرش جامعه قرار نگیرند. از همین رو ضروری است که در فرصت باقی‌مانده سیاست‌ها به نحوی تغییر یابد که این تفاوت نگرش نسبت به جریان اصلاح‌طلب در انتخابات‌های آتی که مشارکت گسترده مردم را می‌طلبد به ایفای نقش نپردازد. 

در همین خصوص به گفت‌و‌گو با علی صوفی، وزیر تعاون دولت اصلاحات و دبیر کل حزب پیشروی اصلاحات پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.

 

* با توجه به این‌که دکتر روحانی با حمایت اصلاح‌طلبان موفق به جلب رأی مردم شد قطعاً کارنامه دولت و تدبیر در وجهه این جریان مؤثر خواهد بود متأسفانه اخیراً اتفاقات تلخی که ریشه در عملکرد نامناسب کابینه دارد را شاهد بودیم. به نظر شما تا چه اندازه ضروری است که دولت در فرصت باقی‌مانده امید را به جامعه بازگرداند تا شاهد کاهش نگرانی مردم به‌ویژه از وضعیت معیشتی‌شان در آینده باشیم؟

در شرایط کنونی با معضل ضعف اعتماد عمومی به عنوان مهم‌ترین سرمایه اجتماعی مواجه هستیم و متأسفانه نسبت به دولت بی‌‌اعتمادی ایجاد شده است. بی‌اعتمادی در همه دوره‌ها به نسبت وجود داشته است، اما در حال حاضر بی اعتمادی سیاسی ایجاد شده است؛ به این معنا که احساس می‌کنند نظام در مقابل‌شان مقاومت می‌کند و با تشکیل نهادهای مدنی و احزاب در قالب رسانه‌ها، ان‌جی‌اوها سعی می‌کنند صدای خود را برسانند و حاکمیت را متوجه این موضوع کنند تا به اهداف‌شان دست یابند، اما در شرایط کنونی که بی‌اعتمادی به سطح معیشتی مردم رسیده و جنبه اقتصادی یافته است باید گفت این بی‌اعتمادی بسیار نگران‌کننده و همچون آتش‌فشان است. بی‌اعتمادی سیاسی راه‌حل‌هایی دارد که به مرور زمان مشکلات رفع می‌شود.

تأمین معیشت و رفع مشکلات اقتصادی ناشی از بی‌تدبیری و ضعف مدیریت است که مردم این را برنمی‌تابند؛ چراکه در ارتباط مستقیم با حیات‌شان است و تمام شئونات زندگی‌شان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. جامعه‌ای که گرفتار فقر اقتصادی شود بسیار خطرناک خواهد بود؛ به‌ویژه جامعه‌‌ای که نظامش برآمده از یک انقلاب است و تغییراتی در نظام سیاسی و اجتماعی برای رفع برخی کاستی‌ها ایجاد شده است. مردم انتظار دارند همان‌گونه که مسؤولان شعار تأمین انتظارات‌ را سر می‌دهند در عمل نیز به وعده‌ها عمل کنند و شرایط رفاهی برای همه ملموس باشد. اگر در جامعه مردم شاهد همراهی و همدلی مسؤولان با خودشان نباشند و مرزی میان خود و آن‌ها ببینند موضوع پیچیده می‌شود که در عرصه حکومتداری در طول تاریخ این مسأله بسیار نادر است. در شرایط کنونی احساس می‌شود که به رأی مردم خیانت شده است و مردم در این میان زیان کرده‌اند و مورد سوء استفاده قرار گرفتند. مردم با مشارکت حداکثری در انتخابات شرکت کردند و امید داشتند که در امور و زندگی‌شان به‌ویژه در عرصه معیشتی گشایش ایجاد شود، اما در عمل متأسفانه چنین اتفاقی نیفتاد. بسیاری از مشکلاتی که اکنون با آن‌ها مواجه هستیم ریشه در عدم مسؤولیت‌پذیری دولتمردان دارد؛ به این معنا که احساس می‌شود انگیزه‌ای برای تحقق تعهدات‌شان در قبال مردم ندارند. این در حالی است که باید در راستای رفع مشکلات مردم انگیزه‌های فردی را کنار گذاشت و تنها به فکر تأمین انتظارات مردم بود.

 

* به نظر شما آیا تعمدی در کار است که مشکلات همچون کلافی سردرگم به هم گره بخورد؟

متأسفانه در شرایط کنونی و با وضعیت موجود عده‌ای تلاش کردند تا با کارشکنی شرایط را به نحوی رقم بزنند تا اصلاح‌طلبان قادر نباشند از ظرفیتی که در جامعه وجود دارد و اقبال و اعتمادی که در انتخابات مجلس، شورای شهر و ریاست‌جمهوری مردم به این جریان داشتند، استفاده کنند. طبیعی است در غیاب این اعتماد به مقاصد دیگر نیز دست می‌یابند. متأسفانه کابینه دوازدهم نیز چندان پُرقدرت ظاهر نمی‌شود. برای نمونه چندی پیش معاون اول رئیس‌جمهور صراحتاً اعلام کرد که حتی قدرت تغییر منشی خود را نیز ندارد.

 

* بهتر نبود در چنین شرایطی دولت شفاف‌تر و صادقانه با مردم درخصوص مشکلات، کارشکنی‌ها و محدودیت‌ها سخن می‌گفت؟

باید دولت موانع پیش‌رو را صراحتاً با مردم در میان بگذارد و پنهان‌‌کاری نکند؛ چراکه تأثیرات سوئی به دنبال خواهد داشت. رئیس‌جمهور در مجلس در پاسخ به سؤال نمایندگان اعلام کرد که علت بروز بسیاری از مشکلات عملکرد دولتمردان نیست. طبیعی است که باید مسائل را با مردم در میان بگذارد و تنها با گفتن این‌که ما مقصر نیستیم، پرونده مشکلات را مختومه نکند؛ چراکه این امر پذیرفتنی نیست و رفع مسائل امروز کشور پنهان‌کاری برنمی‌دارد. متأسفانه در حال حاضر در نتیجه بسیاری از اقدامات نامناسبی که صورت گرفت، قدرت خرید مردم به دنبال کاهش ارزش پول ملی کاهش یافت و از این منظر آن‌ها بسیار آسیب دیدند که دولت باید به واکاوی موضوع و بیان موانع بپردازد.

 

* برخی از تحلیلگران چنین عنوان می‌کنند که بیشتر از کابینه، سیاست‌های رئیس‌جمهور نیازمند اصلاح است. شما در این خصوص چه اعتقادی دارید؟

به اعتقاد من همین‌طور است در برخی موارد دولت سیاست‌های نامناسبی را به کار گرفت که نتیجه آن به زیان مردم تمام شد. البته این نکته نباید از نظر دور بماند که برخی وزرا نیز در ترکیب کابینه از قدرت بالایی برخوردار نبودند و یا تلاشی برای بهبود امور به‌ویژه به طور مشخص تنظیم بازار نمی‌کردند و نتیجه این شد که بدترین شرایط اقتصادی و معیشتی را برای مردم رقم زدند. به همین دلیل مجلس نیز اقدام به استیضاح برخی وزرا کرد.

 

* به نظر شما گزینه‌های معرفی شده برای چهار وزارتخانه مهم که عملکردشان اقتصادی است مناسب هستند یا بهتر بود از ظرفیت جوانان براساس وعده‌های‌شان استفاده می‌شد که تازه‌نفس هستند و انگیزه کار در آن‌ها بیشتر است؟

به نظر من زن و مرد بودن و یا مؤلفه‌هایی همچون پیری و جوانی باید حتماً در راستای شایسته‌سالاری باشد. چراکه یکی از اصول اولیه حکمرانی خوب شایسته‌سالاری است و در سایه آن نیز شاهد کارآمدی خواهیم بود و امور در کشور سامان می‌یابد و مردم نیز امیدوار می‌شوند و حقوق شهروندی مردم به درستی رعایت می‌شود و کشور در مسیر رشد و توسعه قرار می‌گیرد. منابع انسانی مهم‌ترین مؤلفه برای پیشبرد امور و دستیابی به رشد و توسعه است. وزرا نیز جزئی از همین نیروی انسانی هستند که متأسفانه اخیراً فراکسیون امید مجلس که آن‌ها نیز اصلاح‌طلب هستند نسبت به گزینه‌های معرفی شده انتقاد دارند. حال این سؤال مطرح است که چرا رئیس‌جمهور برای انتخاب وزرا با اصلاح‌طلبان مشورت نکرد و آن‌ها را به رسمیت نشناخت.