کد خبر : 175219 تاریخ : ۱۳۹۷ شنبه ۲۸ مهر - 14:33
حمشید عدالتیان در گفت و گو با نوآوران آنلاین مطرح کرد: دردسرهای ارزی ایران در بازار سیاه / 4 درصد از حجم کل اقتصاد خارج از نظارت دولت است طی روزهای اخیر بانک مرکزی لغو بندی از بخشنامه ارزی در مورد صادرکنندگان به عراق و افغانستان را به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده است و براین اساس تاکید شده که تمامی صادرکنندگان موظف هستند درآمد صادراتی خود را مطابق با دستورالعمل و ضوابط اجرایی "رفع تعهد ارزی صادرکنندگان و برگشت ارز حاصل از صادرات" به چرخه صادراتی برگردانند. این بخشنامه متوجه صادرکنندگانی می‌شود که مقصد نهایی آنها کشورهای عراق و افغانستان است و تاکید شده که بعد از لغو این استثنا باید تمامی صادرکنندگان ارز خود را به چرخه اقتصادی برگردانند.

نوآوران آنلاین- در همین ارتباط جمشید عدالتیان عضو اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با نوآوران آنلاین، در خصوص دستورالعمل جدید بانک مرکزی در زمینه ورود ارز حاصل از صادرات به عراق و افغانستان به ایران گفت: در حال حاضر بزرگترین بازارهای صادراتی ایران در منطقه عراق و افغانستان هستند. به طوری که این دو کشور نیمی از صادرات غیر نفتی ایران را تشکیل می دهند .

وی در ادامه با بیان این که این دو کشور مدار خروج ریال از کشور محسوب می شوند فزود: هر فردی که قصد خروج ریال را داشت با خرید اپارتمان در کشورهایی نظیر دوبی و پرداخت ریال به تجار و انتقال آن به افغانستان به جای ارزهای خارجی ریال پرداخت می کرد.

عدالتیان یاد آور شد: در حال حاضر ریال های زیاد و سرگردانی وجود دارد که به طور قاچافق وارد کشور می شوند این در حالیست که هیچ ارزی وارد نمی شود. بنابراین در صورتی که دستورالعمل بانک مرکزی به درستی اجرایی شود می تواند موجب تثبیت نرخ ارز در بازار شود.

وی ادامه داد: تا قبل از دستورالعمل جدید بانک مرکزی بسیاری  از عراقی ها وافغانی ها می در قبال دریافت کالا به ایران ریال پرداخت می کردند. در نتیجه این مسئله منجر به قاچاق ارز در کشور می شد. بنابراین اگر درصد بزرگی از ارز حاصل از صادرات به عراق و افغانستان به سامانه نیما باز گردد این اقدام می تواند موجب تثبیت نرخ مباداله ای ارز در بازار شود.

وی در ادامه با بیان این که در حال حاضر نظارتی بر روی مرزهای ایران نمی شود ادامه داد: در حال حاضر مرزهای ایران قابل کنترل نیست به طوری که متاسفانه همزمان با خروج کالاها هیچ ارزی وارد کشور نمی شود.

عدالتیان در ادامه افزود: در حال حاضر مجموعه پولی که در بازار سیاه خارج از کنترل دولت است 4 درصد از کل حجم اقتصادی ایران را تشکیل می دهد.

این کارشناس اقتصادی، در ادامه افزود: در حال حاضر میانگین بین 10 تا 15 درصد از ارز کالاهای کوچک در مبادلات تجاری ایران و عراق مستقیم وارد سامانه نیما نمی شود و وارد بازار سیاه می شود.

وی در ادامه با بیان این که برای قاچاق در بازار سوم همیشه انگیزه قوی وجود دارد یاد آور شد: در این شرایط ما باید سعی کنیم نرخ ارز در بازار سوم کاهش یابد تا تخلفات در بازار روندی کاهشی پیدا کند.