کد خبر : 175084 تاریخ : ۱۳۹۷ چهارشنبه ۲۵ مهر - 16:39
سید حمید حسینی در گفت و گو با نوآوران آنلاین تشریح کرد: تثبیت نرخ دلار میانگین بین 12 تا 14 هزار تومان / شرایط اقتصادی از 14 آبان بهبود می یابد سید حمید حسینی (۱۳۳۷، رفسنجان) فعال اقتصادی ایرانی در بخش پتروشیمی است. او عضو اتاق بازرگانی ایران و رئیس کمیسیون اصل ۴۴ و محیط کسب و کار آن است. او از بنیانگذاران اصلی اتحادیه صادرکنندگان فراورده‌های نفتی است و به مدت ۴ سال نیز ریاست. این اتحادیه را که تاکنون ۲ بار بعنوان اتحادیه نمونه کشور انتخاب شده‌است و اعضای آن بیش از ۳۰ درصد صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده‌اند.

نوآوران آنلاین- او در خصوص تاثیر سیاست های تحریم آمریکا در اقتصاد کشور معتقد است: در حال حاضر شوک روانی تحریم ها آثار خود را بر روی کاهش ارزش پول ملی ، خروج سرمایه از کشور و همچنین خروج فعالیت تجاری کشورهای بین المللی از ایران گذاشته است. بنابراین در شرایط فعلی بسیار بعید به نظر می رسد که وضعیت اقتصادی پس از 14 آبان بحرانی تر شود. حتی پیش بینی می شود به دلیل اتخاذ تدابیر ویژه وضعیت اقتصاد ایران ایران پس از 14 آبان بهتر از امروز شود.

مشروح این گفت و گو را در ادامه می خوانید:

با توجه به این که از روز 14 آبان شاهد اعمال تحریم های مجدد از سوی آمریکا خواهیم بود، این تحریم ها بر روند صادرات کالا از ایران قطعا تاثیر منفی خواهد گذاشت، به اعتقاد شما در این شرایط باید چه کالاهایی را در اولویت صادرات قرار دهیم؟

با توجه به محدودیت هایی که در زمینه صادرات نفت ایجاد می شود از این رو باید تلاش کنیم برای صادرات اقلامی مانند پتروشیمی و فرآورده های نفتی وبرخی از اقلامی که خیلی مشمول تحریم نمی شود مانند صدور خدمات فنی و مهندسی ، محصولات کشاورزی و مواد غذایی و توریسم این موارد را باید در اولویت کار خود و کشورهای همسایه قرار دهیم .

 

در شرایط تحریم جستجو برای یافتن بازارهای صادراتی تا چه اندازه می تواند در روند صادرات کالا موثر واقع شود؟

در دوران تحریم فعالیت تجاری با کشورهایی که با ایران فاصله زیادی دارند می تواند از نظر حمل و نقل، بیمه و همچنین نقل و انتقالات پولی مشکلاتی را ایجاد کند. بنابراین باید ایران در توسعه سیاست های صادراتی خود تمرکز خود را به افزایش صادرات کالا به کشورهایی نظیر چین و هند روسیه بگذارد چرا که این کشورها حاضر نیستند تحریم های ایران بپذیرند.

 

به اعتقاد شما اعمال تحریم های جدید چه تاثیری منفی می تواند بر روی اقتصاد ایران بگذارد ؟

در حال حاضر شوک روانی تحریم ها آثار خود را بر روی کاهش ارزش پول ملی ، خروج سرمایه از کشور و همچنین خروج فعالیت تجاری کشورهای بین المللی از ایران گذاشته است. بنابراین در شرایط فعلی بسیار بعید به نظر می رسد که وضعیت اقتصادی پس از 14 آبان بحرانی تر شود. حتی پیش بینی می شود به دلیل اتخاذ تدابیر ویژه وضعیت اقتصاد ایران ایران پس از 14 آبان بهتر از امروز شود. بنابراین در این شرایط می توانیم تلاش کنیم با روش های جدید و ابزارهای جدید شوک ناشی از تحریم ها را در کشور کاهش دهیم . به راه اندازی مکانیزم جدید اروپا برای خرید نفت خوش بین هستیم. همزمان دولت در خصوص استفاده از ارزهای دیجیتالی در تجارت تصمیم گیری های جدیدی کرده است. به طوری که بخشی از مبادلات تجاری بدون نیاز به شبکه بانکی و رصد شدن از سوی بانک های آمریکایی انجام خواهد شد. به طوری که پیش بینی می شود قیمت دلار باید در سه ماه آینده میانگین بین 13 تا 14 هزار تومان تثبیت می شود .

 

نقش مناطق آزاد تجاری را در روند صادرات کالا به خارج از کشور و ارز آوری چگونه ارزیابی می کنید؟ 

مناطق آزاد برای کشورهایی در زمینه صادرات کالا صرفه اقتصادی بالایی دارد که دارای شرکت های چند ملیتی هستند. کالا را با قیمت پایین تر از مالیات سرزمین مادر به مناطق ازاد صادر می کنند و حداکثر سود را کسب می کنند . معمولا مناطق آزاد در کشورهایی نظیر ترکیه به توسعه سیاست های صادراتی کمک می کنند . در حال حاضر یکی از ویژگی های صادرات در ایران این است که روند صادرات توسط تجار ایرانی انجام می شود اما در کشوری مانند  ترکیه دو سوم صادرات از سوی شرکت های چند ملیتی صورت می گیرد. بنابراین در مناطق آزاد ایران به دلیل این که کارگر و هزینه های حمل ونقل گرانتر از سرزمین مادر است در نتیجه صادرات کالا برای تجار توجیه اقتصادی ندارد. از این رو مناطق آزاد تجاری تنها از منظر جذب توریست ، جذب دانشجویان خارجی و ارائه خدمات سیاحتی و زیارتی می تواند برای کشور سود ده باشد.  

 

نقش بازارچه های مرزی را در دوران تحریم تشریح کنید؟

بازارچه های مرزی در هر مکانی که کشور مقابل موافق باشد می تواند نقش مثبتی در توسعه سیاست های صادراتی بگذارد. هم اکنون بسیاری از کشورها مانند ترکمنستان مخالف فعالیت بازارچه های مرزی هستند ولی در مورد عراق بازارچه های مرزی نقش مثبتی در کوتاه مدت می تواند می تواند نقش مثبتی در امر صادرات بگذارد. اما در مجموع در دراز مدت راه حل نیست. دلخوش کردن به تجارت های سنتی جواب نخواهد داد. اما چاره ای نیست در دوران تحریم باید از این شرایط استفاده کنیم.