کد خبر : 168804 تاریخ : ۱۳۹۷ چهارشنبه ۲ خرداد - 11:09
نوآوران در گفت‌وگو با مهدی آیتی ضرورت تقویت وحدت را بررسی کرد مقابله با تهدیدات خارجی با تقویت همگرایی ملی آرزو قادری/ روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- کشور ما همواره مورد تهدید دشمنان خارجی بوده و اکنون نیز شاهد تهدیداتی از سوی مقامات ایالات متحده امریکا هستیم؛ تهدیداتی که در صورت وجود وحدت و انسجام داخلی در داخل قادر به خنثی و بی‌اثر کردن آن‌ها خواهیم بود. آنچه در شرایط کنونی باید مورد توجه قرار دهیم این است که از یک سو باید در میان جریان‌ها و احزاب سیاسی و سران قوا اتحاد ایجاد کنیم و از سوی دیگر میان حاکمیت و مردم این وحدت را شاهد باشیم؛ چراکه همبستگی و وفاق ملی محقق نمی‌شود مگر با ایجاد رضایت در میان عموم مردم نسبت به حاکمیت. پرواضح است تا زمانی که در عمل شاهد وحدت و انسجام ملی در داخل نباشیم در برابر تهدیدات دشمن خارجی آسیب‌پذیر خواهیم بود. لذا ضروری است که با همگرایی بیشتر میان مسؤولان و ایجاد شرایطی برای تقویت اعتماد عمومی به حاکمیت، کشور را در عرصه سیاست خارجی واکسینه کنیم.

در همین خصوص به گفت‌وگو با مهدی آیتی، نماینده مجلس ششم و فعال سیاسی اصلاح‌طلب پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.

 

* باتوجه به تندروی‌هایی که از سوی ایالات متحده امریکا نسبت به کشورمان شاهد هستیم و باتوجه اظهارات تندی که وزیر امور خارجه این کشور اخیراً مطرح کرد، به نظر شما تا چه اندازه ضروری است که احزاب و جریان‌های سیاسی و به‌ویژه سران قوا با یک‌دیگر اتحاد داشته باشند و شاهد همگرایی بیشتر آن‌ها با هم باشیم؟

اولین سؤالی که در این خصوص مطرح می‌شود این است که چرا ترامپ با برجام مخالف است درحالی‌که اوباما با برجام موافق بود؛ درواقع این امر نشان از آن دارد که امریکا با برجام مخالف نیست و تنها شخص ترامپ مخالف این توافقنامه بین‌المللی است. به اعتقاد من مخالفت ترامپ با برجام ریشه اقتصادی دارد نه سیاسی؛ این‌‌که ایالات متحده امریکا درخصوص موشک‌های بالستیک اعتراض می‌کند، بهانه و دستاویزی بیش نیست؛ چراکه امروز بسیاری از کشورها دارای موشک‌های دوربرد‌ هستند. لذا می‌توان گفت این بهانه‌جویی امریکا به مسائل اقتصادی بازمی‌گردد؛ چراکه ترامپ تاجر و اقتصاددان بوده و در اصل شخصیتی سیاستمدار و در حد ریاست‌جمهوری نیست و درواقع دلال اقتصادی است که قصد دارد اقتصاد امریکا را از ورشکستگی و رکود نجات دهد و علت اصلی مخالفت او با برجام این است که امریکا به خوبی می‌داند در برجام سود بیشتر نصیب اروپا می‌شود و امریکا تقریباً از نظر اقتصادی ضرر می‌کند و به این دلیل که ترامپ فردی اقتصادی است و می‌داند که قرارداد 1+5 از نظر اقتصادی به نفع اروپا و به ضرر امریکاست بازی را به هم زد؛ به این معنا که اگر در توافقنامه برجام، سودی که از معاملات تجاری اروپا به دست می‌آید به جیب امریکا می‌رفت بدون شک ترامپ امروز طرفدار برجام بود و از آن دفاع می‌کرد، اما برجام به نفع اقتصادی اروپا و به زیان امریکاست. در این میان توجه به این نکته ضروری است که با وجود کینه‌ای که مقامات ایالات متحده امریکا نسبت به کشور ما دارند، باید در راستای حفظ وحدت و انسجام ملی گام برداریم و آنچه که آینده ما را تضمین می‌کند تأکید مسؤولان بر همبستگی ملی و عمل برمبنای امنیت ملی و مصالح مردم است. اگر در ایران وحدت ملی داشته باشیم و تفکر ما براساس خودکفایی، استقلال و وفاق ملی باشد هیچ قدرتی در دنیا قادر نخواهد بود ما را به زانو درآورد؛ چنانچه در سایر کشورها نیز این امر به تجربه حاصل شده است. امریکا سال‌ها با کشور کوچک و فقیری همچون ویتنام جنگید، اما بالاخره شکست خورد و ویتنام پیروز جنگ شد. درحقیقت علت شکست امریکا در برابر کشوری کوچک و فقیر همچون ویتنام اتحاد و انسجام مردم آن کشور بود. از این رو در شرایط کنونی و با توجه به تهدیدات خارجی ضروری است که به گسترش و تقویت وحدت میان مسؤولان و حاکمیت و مردم به عنوان اصلی مهم توجه داشته باشیم. کشور ما نشان داده است که در مقاطع مختلف تاریخ با اتحاد خود قادر بوده در شرایط سخت همچون انقلاب اسلامی در سال 57 و یا جنگ تحمیلی 8 ساله، پیروزی را از آن خود کند. درحقیقت وحدت داخلی کشور را در برابر مشکلات قوی می‌کند و اجازه نمی‌دهد دشمنان در داخل به اهداف‌شان دست یابند. البته مسؤولان باید این نکته را نیز در نظر داشته باشند که وحدت به سخنرانی و شعار نیست و زمانی که توصیه می‌کنیم وحدت داشته باشیم باید تضمین دهیم و تنها تضمینی که می‌تواند مردم را به وحدت سال 57 و یا زمان جنگ برساند، اجرای صحیح عدالت در کشور است. تا زمانی که در حکومتی عدالت و آزادی برقرار نشود، مردم به رضایت عمومی نمی‌رسند و در چنین شرایطی وحدت ملی نیز دست نایافتنی می‌شود. امروز اگر میان مردم نارضایتی و دلسردی وجود دارد به این دلیل است که شاهد نابرابری میان مسؤولان و مردم هستند و این فاصله معنادار موجب نارضایتی عموم مردم می‌شود.

 

* باتوجه به این‌که دستیابی به وحدت و همبستگی بدون مردم محقق نخواهد بود، شما تا چه اندازه ضروری می‌دانید برای تحقق انسجام ملی زمینه تأمین انتظارات مردم و به دنبال آن افزایش اعتماد مردم به نظام فراهم شود؟

به اعتقاد من در میان مسؤولان کشور عزم جدی برای ایجاد وحدت ملی وجود ندارد. وقتی صحبت از آزادی می‌کنیم به این معناست که باید شاهد آزادی در عرصه سیاسی در کشور باشیم. زمانی که صحبت از عدالت می‌کنیم، منظورمان تحقق عدالت اقتصادی و اجتماعی است و تاکنون در کشور شاهد نبودیم که مسؤولان در مجمعی عمومی به مردم اعلام کنند برای برقراری عدالت اجتماعی و آزادی‌های سیاسی فعالیتی کرده‌اند. اگر حرف از عدالت زده می‌شود تنها در قالب شعار و سخن در تریبون‌های عمومی است و عملاً در عمل انجام نمی‌شود و تا زمانی که آزادی‌های سیاسی و عدالت اجتماعی و اقتصادی در جامعه ما به طور محسوس ایجاد نشود، حتماً شاهد تداوم فساد، رانت‌خواری، ارتشا، پرداخت حقوق‌های نجومی و دیوان‌سالاری فامیلی و خانوادگی خواهیم بود. هرچه این اتفاقات ناگوار را بیشتر در کشور شاهد باشیم نارضایتی‌ها بیشتر خواهد شد. مسؤولان جمهوری اسلامی در همه دستگاه‌ها باید در راستای ایجاد عدالت اجتماعی اقدام کنند تا به وحدت و انسجام ملی دست یابیم.