کد خبر : 167051 تاریخ : ۱۳۹۶ يکشنبه ۲۷ اسفند - 16:00
میرلوحی در گفت‌وگو با نوآوران عنوان کرد: جریانی خاص نمی‌تواند فضای دانشگاه را قبضه کند آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- برخی چنین تصور می‌کنند که با ایجاد محدودیت برای دانشگاهیان به‌ویژه اساتید می‌توانند مسیر علم و دانش را به مسیری که خودشان تمایل دارند، هدایت کنند. اکنون نیز که اداره دانشگاه آزاد تغییر یافته است، مدیران این دانشگاه تلاش دارند تا هرگونه فعالیت غیرهمسو را با اخراج، سرکوب کرده و مانع فعالیت اصلاح‌طلبان شوند. این در حالی است که دانشگاه‌ها باید فراجناحی اداره شوند، اما متأسفانه در شرایط کنونی دانشگاه‌ها به محلی تبدیل شده‌اند که فقط سلیقه یک جریان و جناح خاص حاکم و تعیین‌کننده امور است.

در همین خصوص به گفت‌وگو با محمود میرلوحی، عضو شورای شهر تهران و همچنین معاون وزیر کشور دولت اصلاحات پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.

 

* متأسفانه اتفاقات ناخوشایندی را شاهد هستیم که در سطح دانشگاه به‌‌ویژه دانشگاه آزاد اتفاق می‌افتد و آن هم اخراج اساتید است که موجب می‌شود این تصور ایجاد شود که مدیریت به دنبال حاکم کردن سلیقه و تفکری خاص در دانشگاه است و در چنین شرایطی دانشگاه با رکود مواجه می‌شود. شما رفتارهای این‌چنینی را چطور ارزیابی می‌نمایید؟

در شرایط کنونی از حیث کمیت دانشگاه آزاد از وزارت علوم و دانشگاه‌های دولتی نیز فراتر رفته و در سطح کشور گستردگی فراوانی یافته است و طی سال‌های اخیر و به‌ویژه یک دهه اخیر نیز بسیار مسائل حساس‌تر شده و جریان احمدی‌نژاد بسیار تلاش کردند که آیت‌الله هاشمی را حذف کنند و با تغییراتی که مدت‌ها در مصوبات شورای عالی انقلاب ایجاد کردند تلاش داشتند که در اداره دانشگاه آزاد اخلال ایجاد کنند، اما آیت‌الله هاشمی همچنان ایستادگی کردند و بالاخره این جریان به ناچار وادار به عقب‌نشینی شدند. بعد از فوت آیت‌الله هاشمی نیز شاهد بودیم که آن جریان مخالف، تلاش‌ها برای قبضه کردن امکانات گسترده دانشگاه آزاد را از سر گرفت. امروز دانشگاه آزاد از ظرفیت اقتصادی بسیار بالایی در کشور برخوردارند و به دلیل تغییراتی که در اغلب واحدها همچون شهرهای بزرگ داشته و غالباً در بافت شهرها و نقاط خوب ایجاد شده است و امروز شاید بتوان گفت به یکی از ثروتمندترین مراکز غیردولتی به مفهوم واقعی تبدیل شده است. در دوره جدید و بعد از فوت آیت‌الله هاشمی نیز مجموعه یاران هاشمی از دانشگاه آزاد مجبور به رفتن و یا در نهایت گرفتار بی‌انگیزگی شدند، اما افرادی که تقریباً می‌توان گفت چندان وفادار به مشی آیت‌الله هاشمی نیستند، مستقر شدند و اتفاقی که افتاد این بود که دولت نهم از دانشگاه‌ها شروع کرد. درواقع دولت نهم نیروهای غیرهمسو با جریان دولت نهم را از دانشگاه‌ها بازنشسته کرد و این مسیر اکنون نیز در این دانشگاه تداوم یافته است. اکنون نیز به‌نوعی نسبت به اساتید دانشگاه حساسیتی ایجاد شده است و اساتیدی که با جریان اصولگرایی مدیریت دانشگاه آزاد همسو نیستند با مشکل و محدودیت و قطع فعالیت مواجه شده‌اند.

 

* به این نکته مهم اعتقاد دارید که برخوردهای خشن و دور از شأن دانشگاه موجب از بین رفتن امید و انگیزه میان نسل جوان می‌شود و آسیب این امر متوجه کل کشور خواهد بود؟

جریان اصلاح‌طلبی در ایجاد مناسبات با بخش فرهنگ و هنر و دانشگاه موفق به برقراری ارتباط خوب بوده است، اما جریان اصولگرایی از دانش و تجربه و آمادگی لازم برای برخورد با قشر دانشگاهی برخوردار نیست و حاضر نیستند که به جریان فرهنگی و دانشجویی در کشور بها دهند و روحیه قیمومیت را کنار بگذارند و با دانشگاهیان از بابِ گفت‌وگو و تعامل و شنیدن نقطه‌نظرات‌شان وارد شوند. جریان اصولگرا به ناچار مجبور هستند با اقدامات سختگیرانه و گاهی اوقات انتظامی به جای گفت‌و‌گو و تعامل و اقناع به شیوه‌های معمولاً مکانیکی و برخوردی روی ‌آورند. واقعیت امر این است که دانشگاهیان مدت‌هاست از اصولگرایان عبور کرده‌اند. علاوه بر این تقریباً جریان فرهنگی و روشنفکری کشور نیز مدت‌هاست که از جریان اصولگرایی فاصله گرفته است و تلاش‌ها در راستای ایجاد مشکل برای دانشگاهیان بی‌نتیجه مانده است. این نکته غیرقابل انکار است که نمی‌توان فضای دانشگاه و علم را قبضه کرد و آن‌طور که جریانی خاص می‌پسندند آن را اداره کرد چراکه اقدامی بی‌فرجام است.