بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/02/05
شماره 2455 - تاریخ 1403/02/05
آخرین اخبار
تلاش برای ارتقاء همکاری های حداکثری شرکای اجتماعی حوزه سلامت
طرح ساماندهی آسیب‌های اجتماعی در منطقه ۶ تهران با قوت ادامه دارد
تلاش برای بهبود وضعیت ترافیک در پهنه مرکزی تهران
رونمایی از تمثال جدید سردار شهید احمد کاظمی در منطقه ۱۹
زیرگذر بزرگراه خلیج فارس به روستای پلایین با اقدامات ترافیکی ایمن سازی شد
ورودی بناهای تجاری غیر مجاز در منطقه 19 با استقرار نیوجرسی مسدود شد
دریاچه بوستان شقایق منطقه 19مجهز به محل تفریحی و فراغتی می شود
به صدا در آمدن زنگ هفته سلامت در مدارس منطقه ۱۶
شمارش معکوس پایان رفع معارضین مسیر آزاد راه شهید شوشتری در منطقه ۱۵
مرمت و تعویض ۴۵ گاردریل‌ در بزرگراه امام رضا (ع)
کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاههای زنجیره‌ای شهروند
احیا آسفالت مدرسه شهید ناظم در ناحیه۶
هم اندیشی و اجرایی نمودن تصمیمات لازم به منظور بهبود وضعیت جمع آوری زباله در ناحیه۷
اجرای ۸۰ هزار متر خط کشی محوری در سال ۱۴۰۳ در منطقه ۲۱
زباله گردی در شهر؛ باید از خودمان شروع کنیم...
زباله گردی در شهر؛ باید از خودمان شروع کنیم...
نشست تخصصی مباحث ترافیکی در شمال شرق شهر
تور گردشگری افراد دارای معلولیت
پاکسازی چهره منطقه ۴ از حضور زباله گردها
جمع‌آوری ۵۰۰ کیلو زباله از محوطه ایستگاه‌ها
پروژه بوستان محله جوادیه از مرز پیشرفت ۹۰٪ عبور کرد
تحقق دو برابری اخذ سند برای املاک فاقد سند در بافت فرسوده نسبت به برنامه چهارم توسعه
توجه ویژه مدیریت شهری به حمل و نقل عمومی
پلمب ٤ مرکز غیرمجاز تفکیک و جمع‌آوری پسماند خشک درمنطقه٢ تهران
محلات طرشت و شریف صاحب خانه محیط زیست شدند
برپایی ایستگاه های حال خوب سلامت در معابر منطقه2
آغاز عملیات نرده‌گذاری رفیوژ میانی شهید محلاتی
برگزاری آیین تجلیل از متولیان ورزش زورخانه ای و پهلوانی در منطقه ۱۲
پایانه‌های حمل و نقل عمومی منطقه ۲۲ تجهیز می شوند
جلب مشارکت حداکثری شهروندان در اجرای برنامه های دوستدار محیط زیست در منطقه22
سازه جدید در عمارت منسوب به «فخرالدوله» برچیده شد
موشک «فالکون ۹» یک رکورد جدید را ثبت کرد
حق پخش تلویزیونی سرخابی‌ها را به سرانجام می‌رسانیم/ دریافت ۱۱۰ همت مالیات از ابربدهکاران
توقعات آمریکایی‌ها تمامی ندارد/خوب شدن حال کارگر یعنی خوب شدن حال کشور
بررسی نقش مشارکت قانونی در جرایم گروفروشی
بررسی نقش مشارکت قانونی در جرایم گروفروشی
دغدغه و درخواست شهروندان با ۵۶۴ مصوبه بازدید میدانی محلات پیگیری شد
اجرای عملیات طعمه‌گذاری و لانه‌کوبی درنواحی شش‌گانه منطقه٦ تهران
ارتقاء سطح دانش و اشاعه فرهنگ گیاه‌ پروری بین اقشار مختلف
تجهیز و آغاز فعالیت دبیرخانه کانون های اجتماع محور در منطقه ۲۱
برگزاری ششمین جلسه هم اندیشی دبیرخانه تکریم با مسئولین تکریم ارباب رجوع مناطق ۲۲ گانه در منطقه ۲۱
حال خوش شهروندان منطقه ۴ در هفته سلامت
طرح ارزشمند "کوک چهارم"
ترویج فرهنگ آپارتمان نشینی در محلات منطقه 13
معرفی پروژه مرمت و بهسازی ساختمان شهرداری منطقه۱۳ در دومین نشست احیا گران بافت تاریخی تهران
اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع آتش سوزی در اراضی جنگلی سرخه حصار و خجیر
پاکسازی مستمر زمین های بایر و قطعات خالی سطح ناحیه۳
آماده باش عوامل خدمات شهری در منطقه ۵
در روز جهانی زمین پاک رود دره کن از زباله‌ها پاکسازی شد
افزایش ناوگان حمل و نقل اتوبوسرانی در منطقه ۲۲
کاشت یک صد درختچه در بوستان های منطقه 17
هفته سلامت در منطقه ۱۷
کد خبر: 128705 | تاریخ : ۱۳۹۶/۱۰/۲۶ - 20:13
این استان ها آدم را چاق می کند

این استان ها آدم را چاق می کند

گیلان، مازندران، اردبیل و سمنان چهار استانی هستند که شمار افراد چاق آنها بیشتر از سایر نقاط کشور است.

نوآوران آنلاین-

آمارهای رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور می‌گوید که بیماری‌های قلبی و عروقی، نخستین عامل مرگ و میرها در ایران است و یکی از مهم‌ترین علل گرفتاری در دام این بیماری هم چاقی و اضافه‌وزن است؛ عاملی که امروزه در بین ایرانیان شیوع بالایی دارد و البته چهار استان مازندران، اردبیل، سمنان و گیلان رکورددار آن هستند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از جام جم، طی روزهای گذشته فهرستی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتشر شد که هم عجیب بود و هم متفاوت؛ فهرست چاق‌ترین استان‌های کشور که احتمالا شهروندانشان بیش از دیگر هموطنان در معرض تهدید و بیماری؛ بویژه بیماری‌های قلبی و روقی هستند. البته این فهرست به طور کامل منتشر نشده، اما نام مازندران، اردبیل، گیلان و سمنان به عنوان چهار استانی که بالاترین شیوع چاقی را دارند، ذکر و عنوان شده که در مجموع چاقی در استان‌های مرکزی و شمالی کشورمان بیشترین شیوع را دارد.

حتی روستاها

این آمار را هم دکتر افشین استوار، مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت داده و گفته که اگرچه نسبت چاقی در استان‌های مختلف متفاوت است، اما در کل در تمام مناطق کشور روبه افزایش بوده و تحرک کم، تغذیه ناسالم و دریافت کالری زیاد از مهم‌ترین عوامل شیوع آن است.

براساس گفته این مقام مسئول از آنجا که سبک زندگی ناسالم که از مختصات زندگی شهری است، مهم‌ترین عامل شیوع چاقی است و این نوع سبک زندگی اکنون در روستاهایمان هم رواج یافته، امروز شاهد شیوع معضل چاقی در مناطق روستایی هستیم.

در همین راستا کارشناسان معتقدند مهم‌ترین عاملی که باعث چاقی افراد می‌شود، عدم تعادل ببین مصرف مواد غذایی و سوزاندن این مواد و کالری آنهاست. نکته جالب توجه تر این‌که این عدم موازنه در ایران بسیار چشمگیرتر از سایر کشورهاست، زیرا ما ایرانی‌ها 30 درصد بیشتر از نیاز بدنمان غذا می‌خوریم، درحالی که به دلیل زندگی ماشینی و شهری که به آن مبتلا شدیم، فعالیت کافی فیزیکی در کنار این تغذیه نداریم و به توصیه پزشکان و متخصصان درخصوص مبادرت به ورزش‌هایی چون پیاده روی روزانه هم توجهی نمی‌کنیم. این شرایط تقریبا در همه نقاط کشور یکسان بوده و به همین خاطر است که میانگین چاقی در تمام استان‌های کشور بالا و به میزان تقریبا مشابه حدود 60 درصد است. و استان‌هایی چون مازندران و گیلان و سمنان و اردبیل هم با تفاوت اندک کمتر از 10 درصد بالاتر از میانگین کشوری (مازندران 70 درصد و گیلان حدود 68درصد)، در بالای فهرست چاق‌ها جای گرفته‌اند.

چرا این چهار تا؟

و اما چهار استانی که نامشان در فهرست چاق ترین‌های کشور آمده، چه شرایطی دارند که زمینه ساز چاقی شهروندان آنهاست؟ این پرسشی است که شاید پاسخ آن برای ما ایرانی‌ها چندان سخت نباشد؛ دست کم در مرحله حدس و گمان، چراکه ما ایرانی‌های برنج خور خوب می‌دانیم که این غلات به دلیل برخورداری از نشاسته زیاد یکی از چاق کننده ترین مواد غذایی است و از سویی باخبریم که دو استان گیلان و مازندران از بزرگترین تولیدکنندگان برنج در کشور هستند و قوت غالب شهروندانشان هم برنج است.

مصرف بالای برنج درمازندران

این عامل مورد توجه کارشناسان و مسئولان بهداشت و تغذیه این استان‌ها هم هست؛ چراکه دکترمحسن اعرابی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران می‌گوید: در مازندران مصرف برنج از سرانه کشور بالاتر است و ساکنان این استان در یک یا دو وعده از غذای روزانه خود برنج مصرف می‌کنند.

وی اضافه می‌کند که این میزان مصرف برنج اکنون حتی نسبت به سابق کمتر هم شده، زیرا در گذشته نه چندان دور، مردم مازندران حتی در وعده صبحانه خود هم غذایی به نام شیرپلا (شبیه شیربرنج) می‌خوردند که ماده اصلی تشکیل دهنده آن برنج بود. اما نکته اینجاست که در گذشته فعالیت بدنی بسیار زیادی داشتند و بیشتر کالری‌های مصرف شده را می‌سوزاندند، درحالی که امروز کالری دریافتی آنها فرق چندانی نکرده، اما فعالیت بدنی‌شان به دلیل تغییر سبک زندگی از روستایی به شهری و کاهش کار در مزارع و شالیزارها بسیار کمتر شده است.

به گفته وی البته در کنار مصرف برنج، مصرف بالای روغن هم یکی از عادات غذایی نادرست مازندرانی هاست که باعث افزایش چاقی در بین آنها شده، زیرا بانوان این استان تقریبا تمام مواد غذایی خود (حتی آنها که قابل آبپز شدن است) را سرخ می‌کنند.

خطردرکمین کودکان مازندرانی

به عقیده دکتر اعرابی شاید همین الگوی طبخ نادرست در کنار کم تحرکی در قشر زنان باعث شده که چاقی و به دنبال آن فشار خون و چربی بالا بیشتر در میان زنان مازندرانی شیوع داشته باشد تا مردان آنها.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تاکید می‌کند که فقط زنان مازندرانی در معرض چاقی و تهدید سلامت نیستند و چاقی در میان کودکان و نوجوانان این استان هم رواج یافته، طوری که یک سوم از کودکان هشت تا 18 ساله مازندران چاق هستند و آینده خوبی از این نظر پیش‌رو ندارند، زیرا کودکان چاق معمولا در بزرگسالی هم چاق باقی خواهند ماند.

پیری جمعیت و چاقی در گیلان

گیلانی‌ها هم مثل مازندرانی‌ها مصرف برنج‌شان بالاست و تحرک و فعالیت‌شان به دلیل شهری شدن و کاهش روزافزون مزارع، شالیزارها و باغات چای، پایین.

در گیلان تا چند دهه پیش 30 درصد جمیعت شهری و 70درصد روستانشین بودند (سرشماری سال 65)، درحالی که آمار منتشر شده سرشماری سال 95 این نسبت را 70 به 30 به نفع زندگی شهرنشینی اعلام کرده است. زندگی شهری یعنی پایان کار در باغات چای، مزارع برنج و باغات مرکبات و ورود به سیستم ماشینی شهری که هم از تغذیه سالم گذشته در آن خبری نیست و هم از کار و تلاش و تکاپو.

محمد عباسی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان البته  تاکید می‌کند که باید بررسی‌های بیشتر و دقیق‌تری صورت گیرد تا علت بروز چاقی در گروه‌های مختلف سنی مشخص شود، چراکه عامل چاقی در هر گروه سنی می‌تواند متفاوت باشد، مثلا در کودکان و نوجوانان، کم‌تحرکی و مصرف انواع فست فود و غذاهای چرب و شیرین و در بزرگسالان و بویژه سالمندان، تجمع توده چربی به دلیل افزایش سن و کاهش سوخت و ساز بدن از عوامل چاقی است.

شیوع چاقی به دلیل افزایش سن شاید یکی از کلیدی‌ترین علل بروز این پدیده در استان گیلان باشد که کمتر به آن توجه شده است، زیرا آمارهای از پیش منتشر شده نشان می‌دهد که گیلان، کمترین میزان زاد و ولد و پیرترین جمعیت کشور را دارد؛ این یعنی غالب جمعیت این استان بسرعت رو به پیری است و از آنجا که رابطه مستقیمی میان افزایش سن و چاقی وجود دارد، می‌توان دریافت که یکی از علل جایگرفتن گیلان در فهرست چاق‌ترین‌های کشور همین عامل پیری جمعیت آن است که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم به آن اذعان دارد.

عباسی در عین حال می‌گوید تک‌فرزند شدن اکثر خانوارهای گیلانی هم در چاقی جمعیت کودک و نوجوان این استان تاثیرگذار بوده است، زیرا نداشتن همبازی برای تک‌فرزند خانواده، وی را بیشتر معطوف به بازی‌ها و سرگرمی‌های مجازی و بی‌تحرک می‌کند و از سویی توجه والدین به تنها فرزند خانواده به حدی است که به تمام خواسته‌های وی از جمله مصرف خوراکی‌های جذاب و پرکالری مثل فست‌فودها تن می‌دهند که اینها خودش عامل شیوع چاقی در رده‌های سنی پایین است؛ به عبارتی پیری جمعیت و کم‌فرزندی از جمله عواملی است که باعث شیوع چاقی در میان جمعیت بزرگسال و کودک و نوجوان این استان شده است.

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.